Af - 20/10-14 15:02

Ekspert om ubådsjagt: Derfor driller russerne SverigeEkspert om ubådsjagt: Derfor driller russerne Sverige

Ifølge en dansk ekspert, kan der være flere grunde til, hvorfor en russisk ubåd sætter den svenske flåde på den anden ende.

storybild

En dansk lektor mener, at der kan være tale om en særlig russisk politisk logik, hvis der, vel at mærke, er tale om en russisk ubåd skjult i den svenske skærgård.

- Det kan handle om at spille med musklerne indenrigspolitisk. Russerne har en tradition for meget stærke ledere - og der kan et militært træk være med til at dæmpe gemytterne i Rusland, vurderer Mette Skak, lektor ved Aarhus Universitet overfor metroxpress.

Sverige er især et interessant vestligt mål for Rusland, da vores naboland ikke er medlem af forsvarsalliancen NATO. Den tidligere stormagt imod øst kan blot være i færd med at afprøve, og aflæse, reaktionerne. På den måde ved de, hvad de skal regne med, hvis det skulle komme til en større sikkerhedspolitisk krise.

Svensk ubådsjagt: Kan være russiske elitesoldater
Svensk ubådsjagt: Kan være russiske elitesoldater

- Russerne har en konstant intimiderende og afprøvende sikkerhedspolitik. I Sverige har det snarere karakter af chikane, end et egentlig ønske om åben konflikt, siger Mette Skak.

Og det er såfremt, at det faktisk er en russisk ubåd, der har gemt sig på svensk territorium. Det er langt fra utænkeligt, at man har ladet sig opdage. Helt overlagt.

Sverige offentliggør billeder af mystisk objekt i eftersøgning af ubåd
Sverige offentliggør billeder af mystisk objekt i eftersøgning af ubåd

- Det er ubehageligt for svenskerne. Op igennem historien har der været en hel perlerække af svensk-russiske krige, så det ligger i svenskernes DNA at opfatte dem som en sikkerhedspolitisk modstander, vurderer lektoren.

Ekspert vurderer: Denne type ubåd gemmer sig i Skärgården
Ekspert vurderer: Denne type ubåd gemmer sig i Skärgården

Desuden har svenskerne stadig røde ører over en hændelse tilbage i påsken 2013, hvor to danske F-16-fly måtte på vingerne for at afvise to russiske bombefly. Det magtede svensken ikke selv.

LÆS OGSÅ: Svensk ubådsjagt: Mystisk skib skulle til Danmark

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Læserne om Støjbergs...
bt.dk
Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx