Af - 27/10-15 22:36

Indien lukker brat for verdens største babymarkedIndien lukker brat for verdens største babymarked

Flere tusinde barnløse udlændinge er nu ramt.

storybild

Det er slut med muligheden for, at barnløse udlændinge kan få hjælp til at få børn i Indien.

En ny lov forbyder lægerne at hjælpe ikke-indere med at få barn igennem surrogat, altså når en kvinde bærer et barnløst pars befrugtede æg.

Det skriver norsk Nettavisen.

Sent tirsdag aften, indisk tid, har sundhedsmyndighederne, Indian Counsil of Medical Research (ICMR), sendt et påbud til alle surrogatklinikkerne i landet om, at de ikke længere må behandle udlandske patienter.

Fremover er det kun gifte, indiske par, der bor i Indien, der kan komme i betragtning til at overvinde barnløsheden ved hjælp fra en rugemor. Det gælder også indere, der er bosat i udlandet, der ellers har været den største kundegruppe for landets omfattende fertilitetsindustri.

Homoseksuelle forældre bruger mere tid med deres børn
Homoseksuelle forældre bruger mere tid med deres børn

Såkaldt medicinsk turisme har ellers været udpeget som et af de store sats fra de indiske myndigheders hånd. Sektoren skulle, ifølge Times of India, omsætte for 78,6 milliarder dollar i 2012, og det tal er blevet øget med 15 procent hvert år.

Omtrent 25.000 udlandske par har hvert år taget til Indien for at komme barnløsheden til livs, men det var før 2014, hvor Narendra Modi blev statsminister i landet. Siden da har Modi-regeringen gradvist lukket ned for udlændinge, der søgte til Indien for at få et barn med hjem.

Den bratte nedlukning kommer som en overraskelse for de mange fertilitetslæger i landet. De havde aldrig regnet med, at det deres levebrød med et ville blive fjernet af staten.

Den norske socialantropolog Kristin Engh Førde forsker i surrogat i Indien. Hun har hørt rygter om ændringen, men tager det forbehold, at der ikke er nogen officielle kilder, der har bekræftet bestemmelsen endnu.

Australien i oprør: Forældre forlod surrogatbarn med Downs syndrom
Australien i oprør: Forældre forlod surrogatbarn med Downs syndrom

- Vi har ventet på lovgivningen, som har været på trappene i lang tid. Men jeg er overrasket over at en ny bestemmelse kommer pludseligt, efter der har været snak om det så længe, siger hun til Nettavisen.

Hun tror ikke at en ny lov vil stoppe brugen af rugemødre, men snarere vil flytte markedet.

- Der er vældig mange, der vil bruge surrogati, og det ser ud som om, at markedet flytter sig. Når et marked bliver lukket, så åbner der et nyt, siger forskeren.

LÆS OGSÅ: Rugemor er retlig mor: Bestemmer babyers statsborgerskab

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skandalen spreder sig som en...
bt.dk
Politiet er forbløffet: Nogen holder...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx