Af Bo Poulsen - 11/05-17 13:56

Forskere bag tankevækkende fund: Plastik fundet i havsaltForskere bag tankevækkende fund: Plastik fundet i havsalt

En ny undersøgelse fra et malaysisk universitet, der blev publiceret i starten af april, kommer med et tankevækkende resultat.

storybild

(Billede: Scanpix)

En ny undersøgelse fra et malaysisk universitet, der blev publiceret i starten af april, kommer med et tankevækkende resultat.

Forskerholdet bag undersøgelsen har set på 16 forskellige havsaltsprodukter fra otte forskellige lande. I 15 ud af de 16 produkter var der spor af mikroplast i saltet.

Det skriver Hakai Magazine.

Forskeren Ali Karami fra Universiti Putra Malaysia købte et udvalg af havsalt fra Australien, Frankrig, Iran, Japan, Malaysia, New Zealand, Portugal og Sydafrika. I hvert mærke bortset fra et af de franske fandt man mellem 1-10 partikler per kilogram. Partiklerne målte mellem 0,16 milimeter til knap 1 milimeter.

Mængden af mikroplast er formentlig ikke af sådan en størrelse, at det vil påvirke folks helbred. Dog er Ali Karami betænkelig.

»Hvis vi mistænker, at mikroplast er giftigt - hvis vi mistænker, at de kan være en trussel mod vores helbred - så er vi nødt til at bekymre os om dem, indtil vi er sikre på, at de er sikre,« siger han og lægger vægt på, at han ikke vil udelukke, at der kan være en risiko, hvis mennesker indtager mikroplast fra andre fødekilder.

Norske Dagbladet har også set på undersøgelsen og talt med forskeren Bjørn Grøsvik fra Havforskningsinstittutet. Han kan fortælle, at man endnu ikke har set på mikroplastik i norsk havsalt. Han mener ikke, at det er overraskende, at der er fundet mikrosplastik i havsaltet.

Selv om det er foruroligende, så er der i skrivende stund ikke nogen grund til at bekymre sig om at øse havsalt i din mad.

»Hvis dette er repræsentativt, så får man 37 mikroplastpartikler i sig om året,« siger forskeren, der slår fast, at mængden af mikroplastik foreløbigt ikke er på et farligt niveau.

Og man skal heller ikke være bekymret for at spise fisk af frygt for at indtage mikroplastik. Ifølge Grøsvik så ender størstedelen af plastikken i fiskenes indmad. Men forskeren slår fast, at vi er nødt til at gøre noget ved mængden af mikroplastik, der bliver udledt i naturen.

Du kan læse hele undersøgelsen ved at klikke her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forsker dræber udbredt myte om...
bt.dk
Yes! Godt nyt til alle NCIS-fans
bt.dk
'OK18 handler om noget HELT andet end...
bt.dk
Wozniacki sætter ord på kommende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx