Af Ritzau - 23/03-17 20:44

USA's senat godkender omstridt Israel-ambassadørUSA's senat godkender omstridt Israel-ambassadør

Med et snævert flertal er David Friedman nu godkendt af Kongressen som ny amerikansk ambassadør i Israel.

storybild

En demonstrant afbrød mødet med en protest mod de israelske bosættelser, da David Friedman i februar blev udspurgt i Senatets udenrigsudvalg. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Win Mcnamee)

USA's senat har ved en afstemning torsdag godkendt præsident Donald Trumps kandidat til posten som ambassadør i Israel, David Friedman.

Han fik opbakning fra 52 senatorer, mens 46 stemte imod. Alle på nær to demokrater i Senatet stemte imod.

Trumps valg af Friedman som ny amerikansk ambassadør i Israel er blevet mødt af kritik fra flere sider.

Det er da også usædvanligt, at en ny ambassadør i Israel godkendes af et så snævert flertal i Senatet.

Friedman har ingen diplomatisk erfaring. Han er en af Trumps gamle venner og har arbejdet som advokat for den tidligere forretningsmand fra New York.

Den nyudnævnte ambassadør har vakt opmærksomhed med udtalelser om, at USA bør investere i bosættelser i områder, som palæstinenserne gør krav på.

Han støtter også et forslag om at flytte USA's ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det bliver anset som kontroversielt, fordi Israel annekterede Østjerusalem i 1980. Palæstinenserne ønsker den som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat. Andre lande - også Danmark - har deres ambassader i Tel Aviv.

I sidste måned skrev fem tidligere amerikanske ambassadører i Israel, at de anser Friedman som ukvalificeret.

I et brev til udenrigsudvalget i Senatet skriver de tidligere ambassadører, at David Friedman har ytret "ekstreme og radikale holdninger".

Han skulle ifølge brevet have kaldt en eventuel tostatsløsning i Mellemøsten for en "illusorisk" løsning på et ikkeeksisterende problem

Præsident Trump selv har veget uden om spørgsmålet om USA's officielle holdning til en løsning på konflikten mellem israelerne og palæstinenserne.

En tostatsløsning vil skabe en uafhængig palæstinensisk stat, hvilket har været den foretrukne model i det internationale samfund i næsten to årtier.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx