Af Maria Christine Madsen - 01/10-17 15:53

O.J. Simpsons første skridt i friheden: Sådan ser den tidligere superstjerne ud i dagO.J. Simpsons første skridt i friheden: Sådan ser den tidligere superstjerne ud i dag

Efter ni år bag tremmer for væbnet røveri er O.J. Simpson blevet prøveløsladt.

O.J. Simpson bliver prøveløsladt

Han var engang en af de største football-stjerner i USA - lige indtil han endte som midtpunkt i en af verdens mest omtalte drabssager. Nu er O.J. Simpson blevet prøveløsladt efter ni år bag tremmer.

Kort efter midnat natten til søndag kunne O.J. Simpson, der i dag er 70 år, tage sine første skridt ud i nattemørket som en fri mand efter at have siddet fængslet i Lovelock Correctional Center i Nevada i ni år for væbnet røveri.

Efterfølgende har Nevada Department of Corrections delt en kort video på Facebook af den tidligere sportsstjerne, der forlader fængslet.

På et andet billede ser man O.J. Simpson skrive under på sine løsladelsespapirer.

Da O.J. Simpson forlod fængslet, sagde personalet - som de altid gør - i deres afskedshilsen:

»Kom ikke tilbage.«

Til New York Daily News fortæller en talsperson for Lovelock Correctional Center - Brooke Keast - at O.J. Simpson svarede:

»Det har jeg ingen planer om.«

Brooke Keast har tidligere søndag fortalt til nyhedsbureauet AP, at O.J. Simpson blev løsladt natten til søndag kort efter midnat for at undgå for meget medieopmærksomhed. Det vides ikke, hvor han tog hen som det første som en fri mand.

»Jeg har ingen information om, hvor han er på vej hen,« sagde hun til AP.

O.J. Simpson var et af de allerstørste navne i USA, da han var professionel sportsstjerne. Samtidig var Orenthal James - som O.J. står for - legemeliggørelsen af den sorte drøm, da han gik fra fattige kår til superstjerne i amerikansk fodbold og skuespiller.

Men det hele ramlede i 1994, da hans eks-konen Nicole Brown Simpson og hendes ven, Ron Goldman, blev fundet knivdræbt den 12. juni.

Kort efter kunne amerikanerne på direkte tv se O.J. Simpson i en vild flugt fra politiet i sin hvide Ford Bronco, efter han var blevet tiltalt for det brutalte dobbeltdrab. Siden blev han frifundet, efter retssagen var blevet fulgt tæt i amerikanske og internationale medier. Han blev dog senere i en civil retssag fundet ansvarlig for sin ekskones og Ronald Goldmans dødsfald og dømt til at betale 33,5 millioner i erstatning til de efterladte familier.

Nogle år senere blev han anholdt endnu engang - denne gang for væbnet røveri i Las Vegas i 2007. Sammen med fem andre mænd, hvoraf flere var bevæbnede, konfronterede han to forhandlere af sportssamlerobjekter i et hotelværelse i den amerikanske spilleby.

Formålet var at stjæle nogle af hans egne sportspræmier og klenodier fra hans karriere.

Siden 2008 har han siddet fængslet for røveriet, og i sommer blev det besluttet, at han kunne prøveløslades, efter han havde afsonet sin minimumsstraf på ni år. Maksimumsstraffen var på 33 år.

»Jeg har afsonet min straf, og jeg har gjort det så godt og respektfuldt som nogen anden,« sagde O.J. Simpson ifølge Reuters under høringen om prøveløsladelsen i juli og tilføjede:

»Intet af det her ville være sket, hvis jeg havde haft bedre dømmekraft.«

De fire personer i panelet besluttede at give ham tilladelse til at blive prøveløsladt den 1. oktober. De lagde blandt andet vægt på, at Simpson havde fulgt reglerne i fængslet, at han ikke tidligere var dømt, og at han udgjorde en minimal risiko for offentligheden.

O.J. Simpson skal være under opsyn de næste fem år.

O.J. Simpson gik fra at være en sportshelt og et sort idol til drabsmistænkt og siden fængslet for røveri.

Han var hele USA's helt i 1960'erne og 1970'erne, men siden gik det som bekendt så grueligt galt for O.J. Simpson.

Her kan du få et overblik over hans sportskarriere, drabet på ekskonen og til forsøget på at blive prøveløsladt fra fængslet, hvor han sidder dømt for røveriforsøg.

- 1967: O.J. Simpson gifter sig med sin kæreste fra high school, 18-årige Marguerite Whitley. Parret får tre børn: Arnelle, Jason og Aaren.

- 1969: Da O.J.'s college-karriere er ovre, bliver han en del af Buffalo Bills, hvor han tilbringer de næste ni sæsoner i den amerikanske fodboldlige, NFL.

- 1979: Med flere rekorder bag sig indstiller Simpson fodboldkarrieren. Efterfølgende optræder han som skuespiller, sportskommentator og i reklamer.

Samme år bliver Simpson skilt fra sin kone, Marguerite. Bare fem måneder senere dør parrets yngste, Aaren, i en drukneulykke.

- 1980: O.J. Simpson flytter sammen med sin nye kæreste, den 19-årige Nicole Brown.

- 1985: Brown og Simpson gifter sig og får to børn. Deres ægteskab er tumultarisk og voldeligt.

Samme år bliver O.J. indlemmet i NFL-æresgalleriet "Pro Football Hall of Fame".

- 1989: Politiet dukker op hos Simpson-parret nytårsaften efter endnu en voldelig episode. Nicole skriger: "Han vil dræbe mig, han vil dræbe mig," da betjentene ankommer.

- 1992: Nicole Simpson anmoder om skilsmisse efter syv års ægteskab. Parret bliver skilt i oktober det år.

- 12. juni 1994: Nicole Simpson og vennen Ronald Goldman bliver fundet knivdræbt uden for hendes hjem i Los Angeles.

Fem dage senere flygter O.J. fra politiet i en hvid Ford Bronco, efter at han er blevet anklaget for drabet. Biljagten bliver vist på direkte tv, indtil den tidligere sportsstjerne - som ifølge politiet holder en pistol mod sin tinding - overgiver sig. Simpson nægter sig skyldig i dobbeltdrabet.

- Juni 1995: Et af de afgørende øjeblikke i retssagen mod O.J. Simpson udspiller sig i juni. Her beder anklageren ham tage et par handsker på, som drabsmanden menes at have haft på, da vedkommende begik forbrydelsen.

Handskerne ser ud til at være for små, og det får forsvarsadvokat Johnnie Cochran til i sin procedure at sige de berømte ord: "It it doesn't fit, you must acquit" - "Hvis den ikke passer, må I frifinde".

I oktober, efter otte måneders retssag, afsiger nævningetinget sin dom. 53 millioner kigger og lytter med, da O.J. Simpsonbliver frikendt.

Dommen splittede hele USA, hvor særligt sorte holdt med O.J., mens mange hvide amerikanere var i chok over frifindelsen.

- 1997: De efterladte familier anlægger efterfølgende sag i et civilt søgsmål mod O.J. Simpson. Her bliver han fundet ansvarlig for Nicole og Ronalds død og beordret til at betale 33,5 millioner dollar i erstatning til familierne.

- 2007: O.J. Simpson konfronterer sammen med fem mænd, hvoraf flere er bevæbnede, to forhandlere af sportssamlerobjekter i et hotelværelse i Las Vegas.

- 2008: Et nævningeting dømmer Simpson skyldig i en række lovbrud i forbindelse med episoden i Las Vegas året forinden. Herunder bortførelse, bevæbnet røveri, indbrud og overfald. Han bliver idømt op til 33 års fængsel.

- 2013: Under en høring om prøveløsladelse i 2013 siger O.J. Simpson, at han fortryder sine handlinger i Las Vegas. Han bliver nægtet prøveløsladelse.

- 2017: O.J. Simpson beder igen et panel om prøveløsladelse. Panelet giver ham medhold, og han blev den 1. oktober sat på fri fod.

Kilder: CNN og AP.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt OL-drama: Storfavoritter var...
bt.dk
Kræver hård straf til sexhypnotisør:...
bt.dk
Ski-dronning sætter punktum for...
bt.dk
Peter Sommer så på sin kone: 'Det var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx