Af Ritzau - 26/11-16 10:41; Opdateret: 26/11-16 12:33

Chok i Havana og fyrværkeri i Miami efter Castros dødChok i Havana og fyrværkeri i Miami efter Castros død

Fidel Castros død kom som et chok for mange i Cuba. I Miami, hvor mange eksilcubanere bor, er der fyrværkeri.

storybild

Cubanere i Miami fejrer natten til lørdag nyheden om Fidel Castros død med champagne og fyrværkeri. (Billede: Scanpix/Rhona Wise)

Gaderne var stille i Cubas hovedstad, Havana, efter meddelelsen om Fidel Castros død sent fredag aften.

Ved havnefronten sad unge cubanere og drak rom og spillede musik, men humøret dalede hurtigt, da de fik beskeden om Castros død, skriver Reuters.

- Hele verden vil huske denne mand. Han opnåede ting, som ingen anden gjorde, siger Duncy Fajardo, som var en af de mange på havnefronten.

Men ikke alle er kede af, at Castro er væk. Eliecer Avila, som er leder af oppositionsgruppen Somos Mas, hørte som så mange andre cubanere nyheden på tv.

- Jeg tror, at det er første skridt mod stor forandring. Jeg tror, at nogle har ventet på dagen i dag med stor glæde. Nogle skåler i champagne, andre er bange for, hvad der vil ske, og størstedelen af det cubanske folk føler sig usikre, siger Avila til Reuters.

Den ikoniske leder har i årtier været en fast bestanddel af cubanernes liv, og mange har svært ved at forestille sig et liv uden ham, rapporterer BBC's korrespondent i Havana.

- Jeg er meget ked af det. Uanset hvad man vil sige, var han en offentlig skikkelse, som hele verden respekterede og elskede, siger Sariel Valdespino, der er studerende i Havana, til Reuters.

I Miami, hjemby for mange af de cubanere, der er flygtet til USA, er stemningen en helt anden.

Store menneskemængder er samlet og vifter med cubanske flag, danser, jubler og hamrer løs på potter og pander, viser videoer på sociale medier.

Eksilcubanere samledes på restauranter og andre steder i Miami, efterhånden som nyheden om Castros død begyndte at brede sig sent fredag aften.

- Mange siger i radioen, at nu hvor Fidel Castro er væk, kan Cuba få de forandringer, de har bedt om, siger BBC Mundos korrespondent Luis Fajardo i Miami.

Mange af de cubanere, der har søgt tilflugt i Miami, har været tvunget til at forlade deres hjemland, fordi de ikke kunne få de friheder og det liv, de ønskede sig i Cuba.

Det fortæller Armando Salguero, klummeskribent i Miami Herald og modstander af Castro-styret.

- Helvede har en særlig plads til Fidel Castro, og i aften er der en plads mindre i helvede, siger han til tv-stationen CNN.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
'Han var så målrettet i sine øjne':...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx