Af Ritzau - 24/08-16 11:47

Seismolog: Skælv skete tæt på jordoverfladen i ItalienSeismolog: Skælv skete tæt på jordoverfladen i Italien

Jordskælv i det centrale Italien medførte relativt store ødelæggelser, fordi det skete tæt på jordoverfladen.

storybild

Et jordskælv ramte natten til onsdag det centrale Italien og har forårsaget store ødelæggelser i en række mindre byer. Ødelæggelserne hænger ifølge dansk seismolog sammen med, at skælvets epicenter var på land og tæt på jordoverfladen. Arkivfoto. (Billede: Free/Colourbox)

Jordskælvet, der ramte Italien natten til onsdag, skete lige under jordoverfladen. Og det er årsagen til, at skælvet har medført store ødelæggelser.

Det siger seismolog Peter Voss, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus.

- De fleste jordskælv sker under havbunden. Men det her skælv er sket på land og på fire kilometers dybde. Og det er ret tæt på jordens overflade, siger Peter Voss.

Skælvet, der er målt til 6,2 på Richterskalaen, har kostet mindst 18 mennesker livet. Ifølge et italiensk medie er omkring 100 personer meldt savnet.

Selv om skælvet ikke ramte et tætbefolket område, er det dog gået hårdt ud over især tre mindre byer, Accumoli, Amatrice og Arquata del Tronto, i det centrale Italien.

Jordskælvet blev ifølge Peter Voss også registreret af målestationer i Danmark og Grønland.

Det er ikke usædvanligt, at Italien rammes af jordskælv. Alligevel er det ikke hverdagskost, at et skælv af denne styrke rammer landet.

Det er ikke alle bygninger, der er bygget til at kunne modstå rystelserne.

- Hvis man bor i et hus, der er 100 eller måske 200 år gammelt, så er det ikke lavet efter de standarder, man har i dag. Og så er det ikke sikkert, det kan modstå rystelserne, siger Peter Voss.

Myndighederne har ifølge den danske seismolog ikke mulighed for at forudse og varsle jordskælv.

- Man kan lave en risikovurdering ud fra de jordskælv, der historisk har været. Men med den viden, vi har i dag, kan man ikke gå ud og varsle, at der om to timer opstår et jordskælv, siger Peter Voss.

Der er registreret flere efterskælv, og de kan ifølge seismologen fra Geus fortsætte de kommende dage.

- Det er normalt med mange efterskælv, og det har vi også set her. Normalt klinger de af i styrke. Nogle gange ser vi desværre også, at der kommer et større hovedskælv efterfølgende, siger Peter Voss.

Den danske ambassade i Rom har onsdag formiddag ikke modtaget meldinger om, at danskere er omkommet eller kommet til skade som følge af jordskælvet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Remee afslører 'X Factor'-mysterie:...
bt.dk
Sarah Louise delte vovet billede på...
bt.dk
Ung mor jubler: Jeg skal giftes
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx