Af Ritzau - 09/11-16 17:23

Melania Trump går fra model til førstedameMelania Trump går fra model til førstedame

Når Melania Trump flytter ind i Det Hvide Hus, følger der et stort ansvar med, mener ekspert i førstedamer.

storybild

Det var Melania Trumps arbejde i modebranchen, der bragte hende til USA, hvor hun mødte Donald Trump og blev hans tredje hustru. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Mandel Ngan)

Mens Donald Trump højt og helligt lover, at han vil "Make America Great Again", behøver hans hustru, Melania Trump, derimod ikke at love noget.

Hun er hverken blevet valgt til eller fra af folket. Men det har alligevel en betydning, hvordan hun tager rollen som førstedame på sig.

Det siger lektor Inger H. Dalsgaard, der forsker i amerikanske førstedamer, på Institut for Sprog, Litteratur og Kultur ved Aarhus Universitet.

- Når den nye førstedame flytter ind i Det Hvide Hus, påtager hun sig et stort ansvar.

- Hun er på mange måder et billede på præsidentens rolle udadtil, og så er hun et forbillede for enormt mange kvinder, siger hun.

Under valgkampen har Melania Trump, der er tidligere model, ikke været så aktiv, som hendes forgænger, Michelle Obama, var under forrige valgkamp. Men det er ikke så underligt, mener Inger H. Dalsgaard.

Ifølge lektoren har demokratiske førstedamer som Michelle Obama nemlig vist sig at være mere aktivistiske og uafhængige end republikanske førstedamer, der ofte har været meget traditionelle.

- Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Melania Trump er meget traditionel i sin fremtoning.

- Formentlig bliver hun mere dekorativ ved sin mands side som en god hustru, end hun bliver politisk aktiv, vurderer lektoren.

Der har allerede været kritik af den nye førstedame. Hun er blandt andet blevet beskyldt for at plagiere en tale, som Michelle Obama holdt i 2008. Også andre sager har bragt hende i mediernes søgelys.

Ifølge Inger H. Dalsgaard er det usædvanligt, at førstedamer har været så meget postyr igennem under en valgkamp. Men alligevel vurderer hun, at "det skal nok gå".

- Det er hurtigt glemt. Førstedamen bliver som regel behandlet pænt. De lever på en måde i en beskyttet boble, siger lektoren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim Walls bror: Hun var en stjerne
bt.dk
Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Mand sigtet: Halalslagtede geder i...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx