Af Lars Dinesen - 03/01-16 22:05

Saudi-Arabien afbryder forbindelser med IranSaudi-Arabien afbryder forbindelser med Iran

Kongerigets henrettelse af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr har mødt hård kritik fra Iran.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Vahid Salemi)

Saudi-Arabien afbryder de diplomatiske forbindelser med Iran. Diplomater har 48 timer til at forlade landet, siger landets udenrigsminister Adel al-Jubeir ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Årsagen til det saudiarabiske skridt er Irans hårde fordømmelse af kongerigets henrettelse af den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr, og fordi iranske demonstranter efterfølgende har stormet den saudiarabiske ambassade i Teheran.

- Saudi-Arabien er fast besluttet på ikke at lade Iran underminere landets sikkerhed, siger udenrigsminister Adel al-Jubeir.

Irans præsident, Hassan Rouhani har tidligere søndag fordømt angrebet på den saudiarabiske ambassade natten til søndag og betegnet det som fuldstændig uberettiget.

Ekspert: Iran og Saudi-Arabiens konflikt kan eskalere
Ekspert: Iran og Saudi-Arabiens konflikt kan eskalere

- Handlingerne i nat af en gruppe radikale i Teheran og Mashhad, som førte til skader på den saudiarabiske-ambassade er fuldstændig uberettigede, da bygningerne burde være juridisk og religiøst beskyttet af Den Islamiske Republik Iran, sagde Rouhani ifølge nyhedsbureauet Irna.

Søndag aften er de saudiarabiske diplomater, der er evakueret fra Iran efter ambassadeangrebet, ankommet til Dubai på vejen hjem til Riyadh, oplyser tv-stationen al-Arabiya.

Iranske demonstranter sætter ild til saudi-ambassade
Iranske demonstranter sætter ild til saudi-ambassade

Ekspert: Saudi-Arabien sender stærkt signal til Iran

Saudi-Arabien har kappet alle diplomatiske bånd til Iran. Diplomater har 48 timer til at forlade landet.
Den Saudi-Arabiske ambassade i Teheran blev lørdag aften stormet af demonstranter, som satte ild til bygningen. Søndag har Saudi-Arabien svaret igen ved at kappe alle diplomatiske bånd til Iran.

Det er først og fremmest et symbolpolitisk signal, vurderer Rasmus Christian Elling, der er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

Saudi-Arabien hiver iransk ambassadør ind på gulvtæppet
Saudi-Arabien hiver iransk ambassadør ind på gulvtæppet

- Man forsøger at markere, at man ikke vil finde sig i det, der er sket med ambassaden, siger han.

- Spørgsmålet er selvfølgelig, hvilke konsekvenser det kan få på længere sigt, siger han.

Iranske diplomater har 48 timer til at rejse hjem. Weekendens uroligheder begyndte, da Saudi-Arabien lørdag henrettede den shiitiske leder Nimr al-Nimr.

LÆS OGSÅ: Irans øverste leder hylder henrettet saudiarabisk præst

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx