Af Ritzau - 17/10-16 10:10; Opdateret: 17/10-16 10:45

Organisation forventer en million flygtninge fra MosulOrganisation forventer en million flygtninge fra Mosul

Dansk Flygtningehjælp vil fokusere på psykologhjælp til de flygtninge, som fordrives fra den besatte by Mosul.

storybild

En soldat fra den vestlige koalition står med sit våben i den østlige del af Mosul på dagen, hvor offensiven mod byen er blevet indledt. (Billede: Reuters/Azad Lashkari)

Inden længe får op mod en million mennesker nær den irakiske storby Mosul brug for rent vand, tæpper, psykologhjælp og anden basal nødhjælp.

Det vurderer Dansk Flygtningehjælps nødhjælpschef, Rasmus Stuhr Jakobsen, efter at militæroffensiven mod Islamisk Stats højborg i Irak er gået gang.

Organisationen regner med, at op mod en million mennesker vil blive fordrevet fra byen i løbet af de næste dage og uger.

- Vi er ikke fuldstændig klar over, hvor de her mennesker vil flygte hen, men vi har en forventning om, at de vil flygte sydpå, så det er der, vi har fokuseret vores indsats, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Mosul har været besat af IS siden 2014, hvor den ekstremistiske gruppe udråbte byen til et såkaldt kalifat for alle verdens muslimer. Siden er der kun sluppet få informationer og beretninger ud af byen.

Dansk Flygtningehjælp er forberedt på, at de indbyggere, som de næste uger vil blive fordrevet fra den besatte by, har været igennem "en meget traumatisk periode".

- Det er klart, at der vil være en masse mennesker, som har gennemlevet en eller anden form for traumatiserende oplevelse i den tid, byen har været besat, siger nødhjælpschefen.

- Derfor vil vi have et fokus på psykosocialhjælp til børn og kvinder, siger han.

Dansk Flygtningehjælp vil koordinere arbejdet fra Dohuk nord for Mosul, Erbil øst for Mosul og fra Tikrit syd for Mosul.

- Vi har forberedt os gennem flere måneder ved at sørge for, at vi har erfaren personale på plads. Vi har sikret, at vi ved, hvilken indsats vi skal levere, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

- Så nu sidder vi og er klar til det stadig ukendte krigsscenarie, som kommer til at udspille sig omkring Mosul.

Lørdag aften kastede Iraks luftvåben flyveblade ned over byen for at advare indbyggerne om, at en offensiv var nært forestående.

Her står der blandt andet, at ingen skal gå i panik. Folk rådes til at forblive i deres hjem samt lukke og sikre døre og vinduer.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx