Af Le Gammeltoft - 17/09-13 20:02; Opdateret: 17/09-13 20:13

'Vild Med Dans-Le' i Kenya nu: Læs hendes dagbog'Vild Med Dans-Le' i Kenya nu: Læs hendes dagbog

Le Gammeltoft skriver de næste syv dage om sin tur til Kenya, hvor hun som ambassadør for Fairtrade Mærket besøger tre rosenplantager. Dag 3.

storybild

(Billede: David Macharia Mwangi VERSATILE PHOTOGRAPHERS)

Håb og forventninger er noget vi alle sammen kender til. Nogen håber på at gå videre i Vild Med Dans, på at få en forfremmelse eller på at møde den eneste ene.

I dag mødte jeg en anden form for håb. Håb for, at samarbejdet med Fairtrade Mærket kommer til at gøre en forskel for kvinderne, der arbejder på den mindre rosenplantage i Kenya, Nini.

LÆS OGSÅ: Udmattet Vild Med Dans-Le rapporterer fra Afrika - DAG 1

Farmen er for nyligt blevet Fairtrade certificeret og har endnu ikke modtaget penge. De er kun lige begyndt at dyrke, høste og sælge Fairtrade roser. Men særligt kvinderne der arbejder der, har høje forventninger. De har set, hvad samarbejdet har gjort for de ansatte kvinder på de andre nærliggende plantager.

LÆS OGSÅ: I denne uge: 'Vild Med Dans-Le' på besøg i Kenya - dag 2

Det er faktisk kvinderne, der har magten her. Når en plantage modtager penge fra Fairtrade, er det de ansatte, der på demokratisk vis bestemmer, hvad halvdelen af pengene skal gå til, og på Nini er de ikke i tvivl. De vil have bedre forhold for mødrene. Barsel, Day Care og ordentlig ernæring til deres børn, er nogle af de ting de drømmer om.

Ting der for os i Danmark virker selvfølgelige. Da jeg fik min lille pige for 16 måneder siden, var det jeg var mest nervøs omkring amning. Tænk hvis ikke det fungerer.

Vi hører fra alle specialisterne, at det er det bedste at amme minimum de første seks måneder, og heldigvis fungerede det helt fint for mig. Min baby blev ammet i 8 måneder. Det er luksus.

I Kenya er problemet nærmere, at får man barn, så bliver man enten nødt til at droppe sit arbejde for at passe babyen efter endt barsel eller lade de ældre børn eller slægtninge passe barnet.

Men de ældre børn skal i skole, og det er ikke alle, der har forældre, der kan agere babysitter, mens mor arbejder. Og hvordan får man ammet sit barn, hvis man ikke har fri til det?

De kvinder, der arbejder på Fairtrade certificerede plantager får efter endt barsel og orlov på 4 måneder faktisk indlagt amme-pauser i deres arbejde. Her bliver der nemlig også lagt vægt på, at det er det mest optimale for en baby at få mad fra sin mor.

Det kom bag på mig, at det er kvinderne, der er så meget i fokus. Og at de i den grad er med til at bestemme, hvilke mærkesager der skal sættes penge af til. Penge vi hjælper med at skaffe.

For mange af de arbejdende kvinder på plantagerne er det ikke en realitet endnu, men et håb om, at deres arbejdsplads en dag bliver Fairtrade certificeret og en forventning om, at gør den det, så bliver deres liv og deres børns liv bedre. Håbet om, at mødre får flere rettigheder. Deter da til at tage og føle på.
/ Le

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx