Af Bo Norström Weile - 26/03-18 08:00

Brændende rumstation styrter mod jorden lige nu - ingen ved, hvor den rammer Brændende rumstation styrter mod jorden lige nu - ingen ved, hvor den rammer

Om få dage vil en kinesisk rumstation brænde op i atmosfæren og styrte mod jorden. Hvor den helt præcis rammer, er der ingen, der ved.

storybild

Den kinesiske rumstation Tiangong-1 i lys lue 270 km. over jordens overflade. Billedet er taget ved hjælp af radar. Foto: Fraunhofer FHR

Det eneste - som eksperterne dog ved med sikkerhed - er, at den falder. Og, at den højest sandsynligt kolliderer med jorden midt i påsken omkring den 1. april.

Der er tale om rumstationen Tiangong-1, som kineserne opsendte som et led i deres bemandede rumprogram i 2011. Her blev den sat til at kredse om jorden i cirka 350-400 kilometers højde med knap 28.000 km/t. Det svarer til, at den flytter sig næste otte kilometer i sekundet. Eller sagt på charter-dansk: en tur fra København til Tenerife på små otte minutter.

Oprindeligt skulle Tiangong-1 kun have været oppe i to år, men grundet en række eksperimenter, blev den holdt i kontrolleret kredsløb frem til sidste år.

Tiangong-1 blev den 29. september 2011 sendt op fra Jiuquan affyringsplatform i Gansu provinsen i Kina. Foto: AFP PHOTO (Billede: -)

Her var det meningen, at den skulle brænde op og styrte ned i det, der i internationale rumfartskredse kaldes 'spacecraft cemetery' - på dansk 'rumfartøjernes kirkegård' - der ligger i det sydlige Stillehav. Men noget gik galt:

»Planen var, at den skulle have været taget ud af sin bane senest sidste år, men da det ikke skete, spekulerer man på, om kineserne har mistet kontrollen over den, og derfor ikke har styr på, hvor den præcis falder ned,« fortæller Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent på DTU Space.

Ifølge Michael Linden-Vørnle er det ligeledes umuligt at sige, hvor store stykker Tiangong vil ramme jorden i . Over for BT forklarer astrofysikeren, at det helt og holdent kommer an på rumstationens såkaldte 'opbrydning' på vej ned gennem atmosfæren.

»Med så store objekter som Tiangong vil det typisk være 10-40 % af stationen, der overlever mødet med atmosfæren. Og uden at kunne sige det eksakt, vil der nok være tale om brudstykker i hundredkiloklassen. Måske op til et halvt ton,« vurderer Michael Linden-Vørnle.

I fredags var det 17 år siden den russiske og legendariske rumstation Mir i et spektakulært flammehav styrtede mod jorden og lande ud for New Zealands kyst.

Den russiske rumstation MIR imens den kredser om jorden den 29. januar 1998. Foto: NASA. (Billede: NASA FILES)

Ifølge Michael Linden-Vørnle bliver opbrydningen af den 8,5 ton tunge Tiangong-1 lige så spektakulær.

»Det kommer til at ligne et kæmpestort og meget spektakulært stjerneskud med en masse små brændende stykker, der vil følges ad i en hale,« siger han og maner samtidig til besindighed. Risikoen for at blive ramt af brudstykker fra den kinesiske rumstation er nemlig forsvindende lille.

»Jeg har set en vurdering, der siger, at risikoen for at en person bliver ramt af en stump af Tiangong - selv i områderne med højest risiko - er ca. en million gange mindre end sandsynligheden for at vinde det amerikanske Powerball Jackpot, som er 1 til 292 millioner,« siger astrofysikeren og understreger samtidig, at vi som danskere absolut ingenting har at frygte.

»Rumstationen kredser udelukkende i et bånd omkring ækvator mellem 43 grader nordlig og sydlig bredde, og derfor kan den ikke ramme os i Nordeuropa. Og heller ikke på Antarktis. Så vi og pingvinerne er home free (sikre, red.),« lyder det fra eksperten.

Ifølge beregninger fra det kinesiske, bemandede rumagentur, CMSA, befinder Tiangong-1 sig lige nu 227 km. over jordens overflade. Når den kommer under 120 km., begynder det at gå stærkt nedad, og i løbet af 15-20 min. vil de brudstykker, der ikke er brændt op på vej ned, kollidere med jorden.

Skylab:

Den 11. juli 1979 styrtede og kolliderede den første amerikanske rumstation Skylab med jordens overflade. Vragdele blev fundet nær den australske by Perth. Nedstyrtningen af Skylab blev en kæmpe mediebegivenhed verden over, og i USA blev der produceret al slags merchandise med billeder af rumstationen på. Medier og virksomheder udlovede store dusører, hvis man som den første kunne indlevere de unikke vragdele. San Francisco Chronicle udlovede sågar 200.000 dollars til den abonnent, der havde lidt personlig eller materiel skade under nedstyrtningen.


Mir:

Den 20. februar 1986 opsendte det tidligere Sovjetunionen rumstationen Mir. Efter Sovjets sammenbrud i 1991 blev stationen kørt videre af Rusland, som holdt den kørende frem til den 23. marts 2001. Her blev den vurderet for farlig at opholde sig i, og man besluttede derfor at lade Mir styrte til Jorden. Størstedelen af den 136 ton tunge rumstation brændte op på vej ned gennem jordens atmosfære. Dog overlevede op mod 20 ton rester af rumstationen, som styrtede i Stillehavet ud for New Zealands kyst.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Prins Charles skal arve historisk...
bt.dk
Finn Nørbygaard åbner op om dyster...
bt.dk
Efter aflysning og halsoperation: Så...
bt.dk
30 millioners forskel: Her er de...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx