Af - 12/11-15 12:28; Opdateret: 12/11-15 13:25

Ser du sådan ud? Selv normalvægtige skal passe på denne kropsformSer du sådan ud? Selv normalvægtige skal passe på denne kropsform

Æbleformen og ølmaven er kædet sammen med høj dødeligehed, også selvom du ikke er overvægtig, viser ny forskning.

storybild

Ny forskning viser, at fedtet omkring maven er farligere end først antaget. (Billede: Polfoto)

Personer, som IKKE vejer for meget, men primært bærer deres fedt omkring taljen oplever dobbelt så høj dødelighed end overvægtige eller fede mennesker, hvis fedt 'bare' sidder på hofter og lår. Det viser ny forskning ifølge ABC News.

- Vi ser det med patienter hver dag: 'Min vægt fejler ingenting. Jeg kan spise, hvad der passer mig'. De her resultater stiller spørgsmålstegn ved den holdning, siger hovedforfatter på rapporten, forebyggende hjertespecialist Francisco Lopez-Jimenez på Mayo Clinic.

Skal fedme være en sygdom?
Skal fedme være en sygdom?

I det nye studie har forskerne analyseret forholdet mellem talje og hofte på deltagere fra et tidligere studie med omkring 15.000 mænd og kvinder med forskellige BMI'er.

Når forskerne sammenlignede personer med samme BMI viste det sig, at personer med større taljemål end hoftemål havde langt større risiko for at dø end personer med tyndere maver end hofter.

Faktisk anslår forskerne, at dødeligeheden blandt mænd med ølmaver er dobbelt så stor end hos mænd, som 'kun' var overvægtige eller direkte fede. 'Æbleformen' forårsagede halvanden gang så høj dødelighed hos kvinderne i samme studie.

Derudover viste analysen af tallene, at 11 procent af mændene i studiet og tre procent af kvinderne, som selvom de var normalvægtige, havde 'forhøjet hofte-taljemål.'

Dansk forskning: Derfor SKAL børn sove nok
Dansk forskning: Derfor SKAL børn sove nok

Mavefedt, som giver personer æbleform eller ølmave, har længe bekymret fedmeeksperter mere end fedt, som sætter sig på hofterne og ned og giver os pæreform. Risikoen for sygdomme stiger hos mænd med et taljemål på over 100 centimeter og hos kvinder med taljemål på over 89 centimeter.

Selvom læger ofte fokuserer på BMI (body mass index, red.), fortæller det ikke hele sandheden om mennesker, som er tynde, men ikke i form med mere fedt end muskler, eller der ændrer form, når de bliver ældre og taber muskelmasse, forklarer Francisco Lopez-Jimenez.

LÆS OGSÅ: Overvægt: Mænd med for højt BMI får mest sex

LÆS OGSÅ: Er dit hjerte ældre end dig?

LÆS OGSÅ: Av, av, av: Brøndby fik græske prygl

LÆS OGSÅ: Fik millioner af Coca-Cola: Forskere frikender sukker og fastfood

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Prins Henriks ønske: Overraskede...
bt.dk
OLs superstjerne bryder ud i tårer...
bt.dk
Susan Himmelblå om ikonisk scene med...
bt.dk
Michael Dyrby: Jeg kan ikke slippe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx