Af - 17/09-14 13:57

Udsteder fatwa mod 3G-internet – på sin hjemmesideUdsteder fatwa mod 3G-internet – på sin hjemmeside

Hurtigt internet er i strid med menneskelige og moralske værdier, skriver en ledende figur under den iranske revolution på sin hjemmeside.

storybild

Nasser Makarem Shirazi er 90 år, men stadig aktiv på internettet - blandt andet med at ville begrænset adgangen til det. (Billede: Polfoto/AP)

En af de højeste religiøse ledere i Iran er nået frem til, at højhastighedsinternet som 3G-forbindelser er imod landets moralske værdier og landets Sharia-lovgivning. Derfor har han udstedt en fatwa, der fordømmer hurtigt internet. Fatwaen er blevet udsendt på hans hjemmeside, skriver iranhumanrights.org.

Iran vil have flere babyer: Forbyder prævention
Iran vil have flere babyer: Forbyder prævention

Stor-ayatollah Nasser Makarem Shirazi var aktiv under den iranske revolution i 1979 og med til at skrive landets nye forfatning, da præstestyret kom til. Den nu 90-årige stor-ayatollah har trukket sig tilbage fra politik, men er stadig en vigtig religiøs leder for mange følgere, som han blandt andet kommunikerer med via sin hjemmeside.

Og ironisk nok var det efter et spørgsmål på hans hjemmeside, at ayatollah Makarem Shirazi nåede frem til, at hurtigt internet er ”imod moralske og menneskelige standarder”.

Efter 25 år runder internettet et skarpt hjørne
Efter 25 år runder internettet et skarpt hjørne

Den iranske regering er ikke forpligtet til at følge stor-ayatollahens fatwa, men den understreger, at netop internetforbindelsen er et stridspunkt mellem konservative og mere liberale i Iran. Myndighederne har ifølge FN ved flere lejligheder skruet ned for internethastigheden for at hindre adgangen til informationer.

Det skete blandt andet op til det iranske præsidentvalg i 2013 og under det arabiske forår. Samtidig presser konservative politikere og religiøs ledere på for at få opbygget et særligt iransk internet ved siden af det almindelige internet, hvor alt indhold er kontrolleret af myndighederne.

Vrede fans i protest: Vil ikke have lynhurtigt internet
Vrede fans i protest: Vil ikke have lynhurtigt internet

Omvendt er den nyvalgte iranske præsident Hassan Rouhani en ivrig Twitter-bruger, der blandt andet gik til valg på løfter om bedre internetforbindelser.

- Vores folk fortjener bedre end at skulle vente på informationer på internettet, sagde han under valgkampen.

Ny trussel: Internet på flyet kan være indgang for terrorister
Ny trussel: Internet på flyet kan være indgang for terrorister

Begrænsninger på borgernes internetadgang er da også i strid med FN's traktater. I en resolution fra 2012 beslittede FN, at hele jordens befolkning er berettiget til internetadgang, og at landene skal respektere deres borgeres adgang til nettet.

Khader advarer om Danmarks flirt med Iran
Khader advarer om Danmarks flirt med Iran

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Go' Morgen Danmark-vært har solgt...
bt.dk
Nadja indrømmer: Når jeg bliver fuld,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx