03/09-17 15:55; Opdateret: 03/09-17 20:25

USA vil lukke for al handel med NordkoreaUSA vil lukke for al handel med Nordkorea

EU, FN og USA går i rette med Nordkorea, der natten til søndag gennemførte endnu en atomprøvesprængning.

storybild

Steven Mnuchin, USA's finansminister, er i gang med at stykke en ny pakke af sanktioner sammen mod Nordkorea efter den seneste prøvesprængning på den koreanske halvø. Reuters/Yuri Gripas

Washington DC. USA's finansminister, Steven Mnuchin, vil udarbejde en ny pakke af sanktioner mod Nordkorea.

Den kan måske indebære, at al handel med Nordkorea skal stoppe, siger han til tv-stationen Fox.

Hans udtalelse kommer, efter at Nordkorea natten til søndag gennemførte en ny prøvesprængning. Ifølge styrets egne oplysninger var det en brintbombe, der blev testet.

Mnuchin siger til Fox, at han vil bede USA's præsident, Donald Trump, om stærkt at overveje, om tiden måske er ved at være inde til at lukke af for al handel med Nordkorea via nye sanktioner.

- Hvis lande ønsker at gøre forretninger med USA, skal de selvfølgelig samarbejde med vore allierede og andre om at lukke økonomisk af for Nordkorea, siger finansministeren.

Finansminister Mnuchin tilføjer, at han nu vil sammensætte en pakke med nye sanktioner.

- Vi vil samarbejde med vore allierede. Vi vil samarbejde med Kina. Men folk må afskære Nordkorea økonomisk, det her er en uacceptabel opførsel, siger han.

Trump selv siger det endnu tydeligere på Twitter søndag aften dansk tid.

- USA overvejer, i tillæg til andre muligheder, at stoppe al handel med ethvert land, der gør forretninger med Nordkorea, lyder det fra Trump.

Fem lande - USA, Sydkorea, Japan, Storbritannien og Frankrig - har indkaldt medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd til et møde mandag klokken 16 dansk tid for at drøfte situationen, oplyser den amerikanske FN-mission.

EU-præsident Donald Tusk opfordrer FN's Sikkerhedsråd, hvor USA har fast plads, til at indføre yderligere sanktioner mod Nordkorea.

- EU er klar til at skærpe sanktionerne og indbyder Nordkorea til at genoptage dialogen om dets programmer uden betingelser, siger han i en udtalelse.

- DPRK (Nordkorea, red.) skal opgive dets atom-, masseødelæggelsesvåben- og ballistiske missilprogrammer på en komplet, bevislig og uigenkaldelig måde.

Prøvesprængningen "tvinger det internationale samfund til at gå sammen og hurtigt samt resolut reagere", tilføjer Donald Tusk.

- Der er for meget på spil, tilføjer EU-præsidenten.

FN's generalsekretær, António Guterres, fordømmer Nordkoreas seneste prøvesprængning. Det oplyser generalsekretærens talsperson, Stéphane Dujarric, i en udtalelse.

Han beskriver prøvesprængningen som "dybt destabiliserende for den regionale sikkerhed".

- Denne handling er endnu en seriøs overtrædelse af DPRK's (Nordkorea, red.) internationale forpligtelser, siger Stéphane Dujarric.

Hvis der lukkes ned for al handel med Nordkorea, kan det blandt andet ramme Kina, der har økonomiske relationer med det isolerede regime.

Danmark har en ganske lille eksport til Nordkorea, først og fremmest medicin og medicinske produkter. Der blev eksporteret for omkring 10 millioner kroner medicin til Nordkorea i årets første fem måneder.

I årets fem første måneder har Danmark samlet set importeret varer fra Nordkorea for under 100.000 kroner, viser tal fra Danmarks Statistik.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
Udstemt 'X Factor'-deltager: 'Det var...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx