Af Ritzau - 13/03-17 07:51; Opdateret: 13/03-17 08:02

Livstidsdømte Sjakalen skal for retten for drab i 1974Livstidsdømte Sjakalen skal for retten for drab i 1974

Venezuelaneren "Carlos" skal for retten i Frankrig for et dødeligt bombeangreb mod et apotek i Paris i 1974.

storybild

"Sjakalen", som op gennem 1970'erne og 1980'erne blev jaget af politi og efterretningstjenester over hele kloden, har siddet fængslet i Frankrig siden 1994 (arkivfoto). (Billede: Reuters/Reuters Tv)

Den nu 67-årige "Sjakalen Carlos", der har mindst 83 liv på samvittigheden gennem en række angreb i 1970'erne og 1980'erne, skal endnu en gang for retten.

Mandag begynder således en retssag mod venezuelaneren, som er anklaget for drab på to personer under et bombeangreb i Paris i 1974.

"Sjakalen Carlos" eller blot "Sjakalen" - hvis fødenavn er Ilich Ramírez Sánchez -er allerede fængslet på livstid i Frankrig for adskillige terrordrab.

Ifølge anklageren gennemførte "Sjakalen" i september 1974 et bombeangreb mod et apotek i Saint-Germain i Paris. To mænd blev dræbt og 34 såret.

Advokat Georges Holleaux, der repræsenterer enkerne til de to dræbte, siger, at det er en lettelse endeligt at se "Carlos" i retten.

- Ofrene har ventet meget længe på, at han skulle blive retsforfulgt og dømt. Deres sår er aldrig helet, siger han.

Forsvarsadvokat Isabelle Coutant-Peyre mener derimod, at sagen er spild af tid og penge.

- Hvad er formålet med en retssag så længe efter begivenhederne, spørger hun.

En fransk appeldomstol idømte i juni 2013 "Sjakalen" livsvarigt fængsel for en stribe andre bombeattentater i Frankrig for over 30 år siden.

"Sjakalen", som op gennem 1970'erne og 1980'erne blev jaget af politi og efterretningstjenester over hele kloden, har siddet fængslet i Frankrig siden 1994.

Hans karriere som "professionel revolutionær", som han selv beskriver sin livsbane, er skildret både i bøger og på film.

I 2011 blev han fundet skyldig i at stå bag flere terrorangreb i Frankrig i 1982 og 1983. Angrebene gik ud over to passagertog, en togstation i Marseille og redaktionen for et libysk magasin i Paris.

De slemme mænds forsvarer er død
De slemme mænds forsvarer er død

På det tidspunkt afsonede han allerede en livstidsdom, men fik endnu en for angrebene, der kostede 11 mennesker livet og kvæstede 150.

Han nægtede sig under hele sagen skyldig.

I juni 1975 skød han to franske politifolk og en meddeler i Paris, og i december samme år stod han bag kidnapningen af OPEC's olieministre.

Efter flere år på flugt blev han i 1994 anholdt i Sudan og udleveret til Frankrig.

I 1997 blev Carlos idømt livsvarigt fængsel for drabene i Paris i 1975 på de to politifolk og et tidligere medlem PFLP (Folkefronten til Palæstinas Befrielse).

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx