Af Lars Dinesen - 14/08-15 10:29

Grækenland siger ja til ny redningspakkeGrækenland siger ja til ny redningspakke

Premierminister Alexis Tsipras siger, at redningspakke sikrer landets evne til at overleve.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Yiannis Liakos)

Grækenlands regering har ved en afstemning i parlamentet fået støtte til betingelserne for at modtage en tredje økonomisk redningspakke fra EU og IMF.

Premierminister Alexis Tsipras havde kort forinden fra parlamentets talerstol appelleret til at godkende aftalen "for at sikre landets evne til at overleve og kunne kæmpe videre".

222 stemte ja til aftalen, 64 imod, mens 14 undlod at stemme eller ikke var mødt op i parlamentet.

En del medlemmer af Tsipras venstreorienterede parti Syriza stemte imod aftalen, der skal sikre Grækenland lån og garantier for 85 milliarder euro (634 milliarder kroner).

Kilder: Tredje græske hjælpepakke er snart klar
Kilder: Tredje græske hjælpepakke er snart klar

Afstemningen fandt sted fredag formiddag, efter parlamentet natten igennem havde debatteret den kontroversielle redningspakke. Og det hastede.

Fredag eftermiddag mødes eurolandes finansministre for at afsige deres endelige dom over den aftale, som er indgået mellem Grækenland og dets kreditorer - EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

Den græske regering håber på, at vedtagelsen af redningspakkens betingelser vil frigive den første bid af redningspakken, nemlig 3,4 milliarder euro, der skal gå til at tilbagebetale et lån fra ECB, der forfalder torsdag i næste uge.

Med redningspakken skal den græske regering blandt andet reformere sit gasmarked, skrotte retten til tidlig pensionering, fjerne brændstofsubsidier til landbruget og hæve en række skatter.

FN: 224.000 mennesker er nået til Europa med båd i år
FN: 224.000 mennesker er nået til Europa med båd i år

De græske banker, der i slutningen af juni måtte holde lukket i tre uger for at forhindre et stormløb fra de græske bankkunder, vil med redningspakken øjeblikkelig modtage 10 milliarder euro til rekapitalisering.

Tsipras lover parlamentarikerne en afstemning, hvor de kan udtrykke tillid eller mistillid til hans regering. Den vil finde sted efter den 20. august, når lånet til ECB er tilbagebetalt.

Det konservative Ny Demokrati, som stemte for redningspakken, meddeler, at det ikke vil støtte Tsipras og regeringen ved den kommende afstemning.

- Det er helt udelukket, siger Makis Voridis fra Ny Demokrati ifølge nyhedsbureauet Reuters.

LÆS OGSÅ: Juncker: Alt tyder på græsk låneaftale i august

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx