Af Ritzau - 05/12-16 13:39

Usbekistans midlertidige leder vinder jordskredssejrUsbekistans midlertidige leder vinder jordskredssejr

Sjavkat Mirsijojev fra Det Liberale Demokratiske Parti afløser Karimov som leder af det centralasiatiske land.

storybild

Usbekistans midlertidige leder, Sjavkat Mirsijojev, har vundet en jordskredssejr ved et historisk præsidentvalg, hvor der skulle findes en afløser for præsident Islam Karimov, der døde i september efter at have regeret landet med hård hånd i 27 år. Karimov blev begravet i sin hjemby, Samarkand, 3. september. (Billedet) (Billede: Scanpix/Ho)

Usbekistans midlertidige leder, Sjavkat Mirsijojev, har vundet en jordskredssejr ved et historisk præsidentvalg. Her skulle der findes en afløser for præsident Islam Karimov, der døde i september efter at have regeret landet med hård hånd i 27 år.

Ifølge Den Centrale Valgkommission har Mirsijojev fået 88,6 procent af stemmerne i det centralasiatiske land, der har 32 millioner indbyggere.

De 21 millioner registrerede vælgere havde mulighed for at stemme på fire kandidater.

Mirsijojev blev i 2003 udpeget til premierminister, og efter Karimovs død blev han fungerende præsident.

Mirsijojev repræsenterer i lighed med Karimov Det Liberale Demokratiske Parti.

Usbekistan har grænser til Afghanistan. USA, Rusland og Kina har alle forsøgt at få indflydelse i Usbekistan. Under Karimov blev de tre stormagters ønsker forsøgt imødekommet.

Han betegnede selv sit land som et bolværk mod militante islamister.Kendere af Centralasien siger, at der ikke venter de store politiske ændringer under Mirsijojev, som tidligere har været regional guvernør.

Karimov havde ingen sønner, og hans ældste datter, Gulnara, har ifølge BBC siden 2014 siddet i husarrest for at have modtaget bestikkelse.

Karimov blev Usbekistans leder i 1989, mens det centralasiatiske land endnu var en del af Sovjetunionen. Han forblev på posten, da Sovjetunionen året efter opløstes.

Ingen af de valg, der gennemførtes under hans lederskab, blev af omverdenen anset for at være fair og frie.

En af de mest berygtede begivenheder under Karimov var blodbadet i byen Andjan i 2005, hvor Karimov gav hæren ordre til at åbne ild mod hans politiske modstandere.

Officielt blev knap et par hundrede mennesker dræbt, men uofficielt døde op mod 1500 mennesker. Kritikere hævder, at de døde blev kastet i massegrave.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Juice tilbagekaldes fra Coop-butikker
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx