30/03-16 17:40; Opdateret: 30/03-16 18:21

Britiske politifolk går fri efter drab på uskyldigBritiske politifolk går fri efter drab på uskyldig

Det skyldes mangel på beviser, at ingen britiske politifolk anklages for drabet i 2005 på en uskyldig mand.

storybild

Familien ved en tidligere mindehøjtidelighed for den uskyldige brasilianer Jean Charles de Menezes, der blev dræbt af britisk politi for 11 siden i en fejlslagen terrorjagt. Ingen britiske politifolk kan anklages for drabet, fastslår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. (Billede: AP/Matt Dunham)

Ingen britiske politifolk bliver anklaget for et drab for 11 år siden på en uskyldig ung brasilianer, som de forvekslede med en mand, der blev jagtet efter et fejlslagent bombeangreb i London.

Det er resultatet, efter at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol onsdag har fastslået, at der ikke er tilstrækkeligt med beviser til at dømme nogen af de politifolk, der var involveret i skyderiet.

Familien til den brasilianske elektriker Jean Charles de Menezes, der blev skudt syv gange i hovedet af politifolk i et undergrundstog i London 22. juli 2005, har tidligere fået udbetalt erstatning på grund af politiets fejl.

De har samtidig presset på for også at få retsforfulgt de politifolk, der skød den dengang 27-årige brasilianer, men det bliver ikke til noget.

- Beslutningen om ikke at retsforfølge nogen individuel politimand skyldes ikke svagheder i efterforskningen, statslig tolerance over for eller sammensværgelse om ulovlige handlinger, hedder det i afgørelsen fra domstolen i Strasbourg.

- Det skyldes derimod den kendsgerning, at en anklager efter en grundig undersøgelse har overvejet alle dele af sagen og konkluderet, at der ikke var tilstrækkeligt med beviser mod nogen individuel politimand til at føre en sag, hedder det i dommen.

Jean Charles de Menezes blev skudt, da han gik om bord på et undergrundstog på Stockwell-stationen 22. juli 2005.

Den uskyldige unge mand blev dræbt dagen efter, at der blev blev fundet fire ueksploderede bomber i tre undergrundstog og en bus og kun to uger efter, at fire selvmordsbombere dræbte 52 mennesker i Londons transportsystem.

Politiet overvågede den terrormistænkte etiopiskfødte Hussain Osman, men ved en fatal fejl forvekslede de ham med Jean Charles de Menezes, der boede i samme boligblok.

- De troede, at han var en selvmordsbomber, og derfor besluttede de at dræbe ham så hurtigt som muligt, forklarede Clare Montgomery, den britiske regerings advokat, sidste år menneskerettighedsdomstolen ifølge AFP.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Overrasket Wozniacki kan ikke tro...
bt.dk
Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for...
bt.dk
Myndighederne advarer: Frygtet...
bt.dk
Morten bruger 5.700 kroner for meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx