Af Ritzau - 02/11-16 12:35; Opdateret: 02/11-16 12:56

Colombias præsident lover ny fredsaftale med Farc snarestColombias præsident lover ny fredsaftale med Farc snarest

I meget, meget nær fremtid kan Colombia præsentere en genforhandlet fredsaftale med Farc, siger præsident.

storybild

- Vi har gjort væsentlige fremskridt. I meget, meget nær fremtid har vi en aftale, og jeg har magten til at implementere den, siger Colombias præsident, Juan Manuel Santos, om fredsaftale med Farc. (Billede: Scanpix/Kirsty Wigglesworth)

Der sker store fremskridt i forhandlinger mellem Colombias regering og oprørsgruppen Farc om en ny fredsaftale mellem parterne.

Man er meget tæt på at kunne præsentere planen, fortæller landets præsident, Juan Manuel Santos, under et besøg i Storbritannien.

- Vi har gjort væsentlige fremskridt. I meget, meget nær fremtid har vi en aftale, og jeg har magten til at implementere den, siger Santos.

I august bekendtgjorde den colombianske regering og Farc, at parterne var blevet enige om en fredsaftale, der skulle sætte en stopper for 50 års borgerkrig.

Den blev efterfølgende stemt ned med spinkelt flertal ved en folkeafstemning.

Ikke desto mindre blev Juan Manuel Santos efterfølgende tildelt Nobels fredspris for den historiske aftale.

En våbenhvile gælder frem til udgangen af året. Farc har bekræftet, at gruppen er villig til at fortsætte fredsprocessen og fastholde freden frem til årsskiftet.

Der har været heftig modstand til dele af aftalen fra blandt andre tidligere præsident Alvaro Uribe.

Ekspræsidenten har kritiseret aftalens løfter om sæder i parlamentet, der skal være garanteret Farc-medlemmer. Også en beslutning om at give oprørsledere midlertidig immunitet har vakt modstand.

De aktuelle forhandlinger ser ud til at stå og falde med, om Farc vil acceptere strengere betingelser. Kan Uribe slække lidt på sine krave, kan det også øge håbet om fred.

Ekspræsidenten, som har stået i spidsen for nej-kampagnen, har hidtil nægtet at mødes med forhandlerne. Nu er han klar til at søge en fælles løsning, har han sagt.

Santos fremfører, at aftalen kan løfte økonomien i betydelig grad. Han har nævnt, at den kan øge væksten en halv til en hel procent årligt.

Borgerkrigen brød ud, da den venstreorienterede guerillabevægelse i 1964 stillede krav om jordreformer og social retfærdighed.

Krigen har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget seks millioner på flugt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I denne uge er der fest på...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Politiet leder efter flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx