Af - 20/08-15 17:04; Opdateret: 20/08-15 17:16

Livsfarlig gople invaderer Sydengland: Kan være på vej til dansk farvandLivsfarlig gople invaderer Sydengland: Kan være på vej til dansk farvand

Den supergiftige gople - portugisisk orlogsmand - har gennem to år invaderet de sydengelske kyster. En tendens, som ifølge dansk havbiolog kan betyde, at 'geledræberen' også kommer herop.

Bildstrecke im Grossformat »

Ti meter lange brændetråde så giftige, at et menneske, hvis det kommer i berøring med dem, øjeblikkeligt vil opleve det som et elektrisk chok. Herefter følger ulidelige smerter, og kommer man ikke tidsnok i behandling, kan det i svære tilfælde resultere i lammelser og kollaps, som man dør af.

Så giftig er portugisisk orlogsmand. En blæregople, der lever i flydende kolonier bestående af enkeltindivider i tropiske og subtropiske områder.

Verdens største haj fanget på video: Måler gigantiske 6 meter
Verdens største haj fanget på video: Måler gigantiske 6 meter

De seneste år er portugisisk orlogsmand blevet observeret uden for sit naturlige habitat, fordi storme og kraftige sydlige vinde, som følge af klimaforandringerne, har båret den store blæregople med sig.

Især ud fra Englands sydlige kyst er der gennem de to seneste år pludselig skyllet massive populationer af portugisisk orlogsmand i land. Alene i Devon og Cornwall blev der i juli i år rapporteret om 30 tilfælde af portugisisk orlogsmand. Hvorfor den er der, ved man ikke!?

- Portugisisk orlogsmand er normalt ikke noget man ser på de kanter. Det er ret specielt faktisk, lyder det fra havbiolog ved Kattegatcentret Rune Kristiansen.

Havbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvande
Havbiologer byder hvidhajer velkommen i danske farvande

Portugisisk orlogsmand har aldrig stået på Rune Kristiansens liste over de fisk eller gopler, som på grund af klimaforandringerne er begyndt at udforske de koldere have mod nord.

- Den er ny på listen over de arter, som man teoretisk mente kunne komme herop. Men sidste år så vi jo i Danmark en unormal stor frekvens af subtropiske fisk som for eksempel klumpfisk. Så mange, som der aldrig er set før. Og når man oplever det, overvejer man da, om det er et tegn på, at der er ved at ske noget? Det kunne da godt være en tendens, siger Rune Kristiansen til metroxpress og forklarer, hvordan en portugisisk orlogsmand pludselig skulle kunne befinde sig i dansk farvand:

- Gopler er planktonorganismer, som i høj grad er påvirket af strøm, vind og vejr, og med længerevarende vindstød mod nord fra de tropiske områder, vil den blive transporteret med de varmere havstrømme. Og selvom jeg ikke er klar over det, tyder noget på, at det er årsagen til, at goplerne er blevet ført med nordpå.

Er denne kæmpeskabning verdens største vandmand?
Er denne kæmpeskabning verdens største vandmand?

Mystisk alien-dyr fundet i havn: Hvad er det?
Mystisk alien-dyr fundet i havn: Hvad er det?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx