Af - 21/08-16 18:13

Ekspert i madforgiftning: Disse seks ting nægter jeg at spiseEkspert i madforgiftning: Disse seks ting nægter jeg at spise

Advokat William Marler er ekspert i søgsmål omkring madforgiftninger. Her giver han seks bud på bestemte madvarer, han aldrig spiser.

Bildstrecke im Grossformat »

Tænker du nogensinde over, hvad du propper i din mund?

Det gør advokat William Marler. Han er ekspert i søgsmål, der omhandler madforgiftninger. Ved siden af er han desuden redaktør på web-magasinet Food Poison Journal.

100 elever i Indien indlagt efter frokost - nogle dødssyge
100 elever i Indien indlagt efter frokost - nogle dødssyge

I et indlæg på hjemmesiden giver han sine bud på seks typer madvare, som han aldrig vil putte i sin mund.

1. Rå østers


De sidste fem år har William Marler set flere madforgiftninger på grund af skaldyr, end der har været de sidste 20 år. Marler, der selv bor i USA, mener, at årsagen er global. Varmere havvand givers åledes mere gunstige vilkår for bakterier, som havner i de østers, vi sluprer i os, forklarer han.

2. Færdigskåret frugt og skyllet grøntsager


Ifølge Marler ‘afskyr han disse som pesten’:

- Det er nemt og praktisk. Men jo flere, der behandler og rører ved maden, desto større er risikoen for smitte og sygdom. Det er simpelthen ikke det værd, skriver han.

Sådan undgår du madforgiftning, når du griller
Sådan undgår du madforgiftning, når du griller

3. Rå spirer


Over 30 tilfælde af E.coli og salmonellaudbrud, som William Marler er stødt på de sidste tyve, er forårsaget af rå spirer. Det er tilpas mange til, at man også her bør være forsigtig.

4. Råt kød


Nogle kan godt lide, at deres bøf knap nok har været en tur på stegepanden, før den havner på deres tallerken. Marler bestiller dog aldrig kød på restauranter, medmindre det som minimum er blevet medium-stegt. Hvis der er tale om kød, der er blevet skåret op eller gennemhullet, inden det når ens tallerken, anbefaler han, at man får det stegt well-done.

Ifølge eksperter skal kød varmes op til 71 grader, før man får dræbt eventuelle E.coili-bakterier eller salmonella. Hakket oksekød som i eksempelvis burgere bestiller han altid godt stegt.

To personer er døde af madforgiftning på plejehjem
To personer er døde af madforgiftning på plejehjem

5. Rå æg


Marler siger, at chancen for at få madforgiftning af rå æg, er markant mindre i dag end for tyve år siden. Men han tør alligevel ikke løbe risikoen.

6. Upasteuriseret mælk og juice


Pasteurisering er en meget anvendt metode til forbedring af fødevarers holdbarhed. Pasteuriseringen indebærer, at bakterier, som ellers ville fordærve fødevaren, dræbes ved opvarmning. Men da vi lever i en tid, hvor det, vi drikker, helst skal være så naturligt som muligt, er der nogen, der mener, at mælk og juice mister vigtige næringsstoffer ved at blive pasteuriseret. Marler mener dog, at faren for madforgiftning ved upasteuriserede produkter overgår fordelene ved at drikke dem.


LÆS OGSÅ: Ekspert: Derfor må du aldrig gemme dine kogte ris

LÆS OGSÅ: Teenager fik ondt i maven: En tur på toilettet ændrede hendes liv

LÆS OGSÅ: 50 syge af salat hos trendy take-away

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx