Af Ritzau - 03/10-16 10:51; Opdateret: 03/10-16 11:11

Skuffet norsk minister vil redde colombiansk fredsaftaleSkuffet norsk minister vil redde colombiansk fredsaftale

En norsk diplomat rejser til Cuba for at forsøge at få en genforhandling mellem Farc og Colombias regering.

storybild

Norges udenrigsminister, Børge Brende, sender en diplomat til Cuba for at forsøge at redde fredsaftale mellem Colombia og Farc. (Billede: Scanpix/Luis Acosta)

Norge har spillet en central rolle i forløbet omkring den nu forliste fredsaftale mellem Colombias regering og oprørsgruppen Farc.

Natten til mandag stod det klart, at vælgerne i landet har afvist aftalen. Den blev underskrevet i slutningen af september.

Den norske udenrigsminister vil mandag sende en diplomat til Cuba, hvor man vil forsøge at redde situationen.

- Vores specialudsending Dag Nylander vil i eftermiddag rejse til Havana sammen med repræsentanter for regeringen for at møde Farc og se på mulighederne for at genforhandle aftalen, siger udenrigsminister Børge Brende til VG.

Afstemningen om aftalen var meget tæt. Af de 13 millioner stemmer var det kun 54.000, som skilte ja og nej.

- Jeg er meget skuffet, og resultatet viser et meget polariseret og splittet Colombia. Jeg må også indrømme, at resultatet er overraskende, fordi det er i strid med meningsmålingerne, siger Brende til NTB.

Man havde ventet en overvældende accept af aftalen, som skulle sætte punktum for årtiers borgerkrig.

- Realiteten er, at det er det mindst mulige flertal, som har sagt nej. Det betyder, at man nu er i en meget uafklaret situation, siger Børge Brende til det norske nyhedsbureau.

Den colombianske udenrigsminister har ifølge NTB bedt om, at repræsentanter for den norske regering deltager i mødet på Cuba.

- Jeg giver ikke op. Jeg vil kæmpe for fred til sidste dag af min embedsperiode, sagde den colombianske præsident, Juan Manuel Santos, søndag.

Præsidenten har bedt sine forhandlere om at rejse tilbage til Cuba, hvor aftalen blev forhandlet. Der skal de mødes med ledere af Farc.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx