Af - 12/02-16 06:33

Sådan reagerer din hjerne når du er forelsketSådan reagerer din hjerne når du er forelsket

Når vi forelsker os i en sød dreng eller pige, er det fordi, vores forplantningsdrift bliver aktiveret. Rent fysiologisk betyder det, at vi gerne vil have børn med den, vi nærer følelser for, siger hjerneforsker.

Bildstrecke im Grossformat »

De fleste har prøvet det og kender fornemmelsen af at være forelsket: Den sitrende spænding i kroppen, sommerfuglene i maven og den konstante nervøsitet over for personen, som i denne fase af livet er det eneste, man har øjne for.

Men hvad er det, der sker i vores hjerner, når vi møder lige netop ham eller hende?

Ifølge Albert Gjedde, hjerneforsker ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet, er forelskelse - teknisk set - vores hjernes måde at sige på, at vi er klar til at få børn:

- Forelskelse er både en emotion og en følelse, som skyldes en af de fire grunddrifter, nemlig forplantningsdriften. Den aktiveres, når man møder en kompatibel partner, som ens organisme fysiologisk bedømmer som forplantningsparat, lyder det fra Albert Gjedde.

Ekspert: Sådan finder du en Valentinsdate
Ekspert: Sådan finder du en Valentinsdate


Menneskets fire grunddrifter er ud over forplantningsdriften ifølge hjerneforskeren sult/tørst, fysisk udfoldelse – herunder magtudøvelse - og meningsdannelse. Alle har de til formål at øge individets og/eller menneskets overlevelse.

Tidligere er forelskelse blevet inddelt i tre forskellige faser: tiltrækningsfasen, forelskelsesfasen og sympatifasen. I virkeligheden er der tale én samlet fase, siger Albert Gjedde.

- Neurobiologisk er de tre faser i virkeligheden led i én og samme fase, nemlig en forventning eller udsigt til forplantningsdriftens opfyldelse, siger Albert Gjedde.

Mangler du en date til valentinsdag?
Mangler du en date til valentinsdag?

Restaurant udlover middag med det HELE på valentinsdag: Der er bare lige ét enkelt krav
Restaurant udlover middag med det HELE på valentinsdag: Der er bare lige ét enkelt krav

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx