Af Sebastian Kirk - 15/01-18 20:10

Norge forbyder pelsavl som det første land i NordenNorge forbyder pelsavl som det første land i Norden

Norge udfaser pelsavl frem mod 2025, og det glæder dansk dyreværnsforening, som ønsker et lignende forbud i Danmark.

storybild

Rovdyr som mink bliver 'vanvittige' af at være spærret inde i små bure, mener kampagnechef hos Anima Thorbjørn Schiønning, der efterlyser et totalforbud mod minkavl ligesom det, Norges regering netop har vedtaget. (Billede: Henning Bagger)

Som det første land i Norden vil Norge forbyde al avl af pelsdyr.

Det står klart, efter partierne Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre søndag fremlagde et nyt regeringsgrundlag, hvoraf det blandt andet fremgår, at al pelsavl i landet skal udfases frem mod 2025.

Den nyhed vækker ikke overraskende glæde hos den norske organisation Noah, der kæmper for dyrs rettigheder.

»Noah har kæmpet for dette i 28 år, og vi er utroligt glade for, at politikerne endelig lytter til veterinærfaglige råd og meninger i denne sag. Dette er en glædens dag for alle de tusindvis af mennesker, der har kæmpet i årevis for at sætte en stopper for denne dyremishandling,« siger Noahs leder Siri Martinsen til organisationens hjemmeside.

Nu vil Noah arbejde på at få nedsat udfasningsperioden, så pelsavl i Norge stopper før 2025, lyder det.

Herhjemme bliver nyheden også modtaget med kyshånd fra den danske dyreværnsforening Anima.

»Det er noget, der har været arbejdet på i rigtig mange år i Norge, og vi har også presset på for det i det omfang, vi har haft mulighed for det herfra. Så det er egentlig bare på tide, det bliver gennemført,« siger kampagnechef Thorbjørn Schiønning til metroxpress.

Han efterlyser lignende velvilje fra danske politikere til også at få et forbud i Danmark.

»Vi har jo allerede forbudt ræveavl tilbage i 2009, og argumenterne for at forbyde minkavl er nøjagtigt de samme. Den eneste grund til, at det ikke er blevet gjort, er nogle økonomiske interesser,« siger Thorbjørn Schiønning.

Han erkender dog, at der stadig er et stykke vej til at opnå det mål.

»Danmark er den største producent af minkskind i verden, og det er på en eller anden måde lykkedes pelsbranchen at overbevise nogle mennesker om, at det måske er en okay måde, avlen foregår på i Danmark. Men det er slet ikke tilfældet,« siger han.

Problemet med pelsavl

Thorbjørn Schiønning fra Anima forklarer, at rovdyr som mink lider ekstrem overlast, når de bliver holdt i fangeskab.

»Minken er et solitært rovdyr, som lever alene på kæmpestore områder. Det svømmer og klatrer, og de ting kan det overhovedet ikke udleve i bur. Dyrene bliver ganske enkelt vanvittige af at være indespærret på en kvart kvadratmeter,« siger han.

839 modehuse har ifølge hjemmesiden FurFreeRetailer.com forpligtet sig til ikke at bruge pels i produktionen - heriblandt H&M, Giorgio Armani og Bestseller. For nylig meldte Gucci og Michael Kors ud, at man vil følge trop.

Ifølge interesseorganisationen Danske Minkavlere er der 1.500 minkgårde i Danmark, der hvert år opfostrer 16,3 millioner mink.

LÆS OGSÅ: Dyrevenner rystede over forslag om jagt i yngletiden

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Cecilie og Jonas: Dette frygter vi at...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx