Af Ritzau - 08/05-17 13:06

Flere søger asyl i Sverige efter farvel til id-kontrolFlere søger asyl i Sverige efter farvel til id-kontrol

Der er sket en stigning i antallet af asylansøgere i Sverige, siden id-kontrollen blev afskaffet.

storybild

DSB-ansatte er ikke længere forpligtet til at gennemføre id-kontrol af passagerer, der rejser til Sverige fra Københavns Hovedbanegård og Københavns Lufthavns Station (Arkivfoto). (Billede: Scanpix/Nils Meilvang)

Sveriges beslutning om at ophæve id-kontrollen i Danmark har ført til, at et stigende personer har søgt om asyl i vores naboland.

Det oplyser grænsepolitichef Michael Mattsson til Sveriges Radio.

Siden id-kontrollen ophørte 2. maj har 24 personer søgt om asyl i Sverige.

Mens kontrollen stod på, var tallet cirka fem personer om ugen, lyder det fra svensk politi.

- Det drejer sig om personer, vi selv har opdaget. I nat (7. maj 2017, red.) var det ni personer, siger han.

Uden det såkaldte transportøransvar er DSB-ansatte ikke længere forpligtet til at gennemføre id-kontrol af passagerer, der rejser til Sverige fra Københavns Hovedbanegård og Københavns Lufthavns Station.

Alene i weekenden blev 88 personer afvist ved grænsekontrollen. Tidligere i år var tallet mellem 40 og 100 per uge, oplyser svensk politi.

Siden id-kontrollen blev afskaffet, har det især handlet om flygtninge, der tidligere har fået opholdstilladelse i Danmark.

Den svenske grænsepolitichef siger til Sveriges Radio, at han forventer, at antallet af asylansøgere og afviste asylansøgere vil stige yderligere.

- Jeg tror, at det her blot er optakten til, hvad der kan komme. Først skal budskabet om, at id-kontrol nu er afskaffet først slå igennem, før vi kan se den store effekt i Sverige, siger han.

De fleste flygtninge og migranter blev stoppet ved grænsen på togstationen Hyllie. Her blev togpassagerer fra Danmark kontrolleret.

Sverige indførte grænsekontrol i november 2015 og senere, i januar 2016, kom kravet om id-kontrol.

Det kom som følge af tilstrømningen af flygtninge og migranter.

Grænse- og id-kontrollen har siden indførelsen medført halvt så mange tog og markant flere forsinkelser og aflysninger i togtrafikken over Øresund.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx