Af - 20/09-13 13:16; Opdateret: 20/09-13 14:27

Fanger vil ikke løslades på grund af finanskriseFanger vil ikke løslades på grund af finanskrise

Grundet dårlige økonomiske tider i Portugal, tyder noget på, at indsatte hellere vil være i fængslet, end de vil løslades.

storybild

Flere vil hellere være bag tremmer i Portugal, end de vil være på fri fod. I fængslet har de nemlig tag over hovedet. (Billede: Polfoto/AP/Ricardo Arduengo)

Finanskrisen kradser stadig i den vestlige verden, og i Portugal er der noget, der tyder på, at det står ekstra slemt til.

Ifølge det spanske medie El País er der nemlig fængselsfanger, der nægter at tage imod prøveløsladelse, fordi de hellere vil blive i deres celle. Der har de nemlig tag over hovedet, og alternativet for mange er at komme ud til fattigdom og hjemløshed.

Sådan lyder konklusionen fra dommer José Mouraz Lopes, der er præsident for en union for portugisiske dommere.

- I juli talte jeg med to kollegaer, der stod for at uddele prøveløsladelser ved to portugisiske fængsler, og de bekræftede det. Jeg formoder, at der må være flere. I min erfaring som jurist er det her aldrig sket i Portugal før, siger Lopes til El País.

LÆS OGSÅ: 18-årig pige fik 6 timers fængsel for mord

Der findes ikke tal på, hvor mange fanger, der nægter at blive prøveløsladt i landet. Men José Brites, der er præsident for non-profit-organisationen ‘O Companheiro’ (‘Ledsageren’, red.), der hjælper tidligere fanger med at komme tilbage til samfundet, har arbejdet med flere midaldrende mænd, der foretrak at spendere natten i deres celler frem for at være frie.

- For grundet recessionen har de ikke noget sted at gå, påpeger José Brites overfor El País.

Blev bankrøver for et hjem
Helt exceptionelt stod det til for Carlos Garcia da Mata, der røvede en bank - ifølge ham selv alene af den grund, at han ville have tag over hovedet.

LÆS OGSÅ: Kritik: For få bliver prøveløsladt

Arbejdsløse Mata stod til at skulle blive smidt ud fra sit hjem, fordi han ikke havde råd til huslejen. I stedet for at ryge på gaden, ville han hellere i fængsel, besluttede han, så derfor tog han en sten og kastede den gennem ruden på en nærliggende butik. Alarmen startede, og Mata satte sig pænt ned og ventede på politiet.

I retten bestemte dommeren, at Mata ikke skulle i fængsel. Til det svarede han angiveligt blot, at han bare ville gøre noget værre for at komme ind og brumme. Og det gjorde han så dagen efter.

Mata gik ind i en bank og afleverede en seddel til ekspedienten med ordene ‘Jeg er desperat. Jeg er bevæbnet. Giv mig 5.000 euro i 50-euro-sedler.’ Han fik 3.000 euro, og så gik han ud på gaden og prajede en taxa.

- Jeg havde ikke noget imod at blive fanget. Jeg ville bare have et tag over mit hoved. Men jeg havde ikke tid til at bruge nogle af pengene. Ikke engang for at købe en cigaret, sagde Mata efterfølgende i retten.

Igen fik Mata ikke sin vilje om at komme i fængsel. I stedet blev han sendt til O Companheiro for at udføre samfundstjeneste. Her bor han nu og sælger magasiner på gaden, skriver El País.

LÆS OGSÅ: 14-årig får livstid for drab på oldemor

Der er omkring 14.000 mennesker i fængsel i Portugal. Det tal er steget med omkring 2.000 i løbet af de sidste to år. I samme periode er kriminaliteten i landet dalet. Ifølge dommer José Mouraz Lopes skyldes det ikke, at folk nødvendigvis ønsker at blive i fængslet - de har bare ingen andre muligheder.

- Dommerne føler, at betingelserne for løsladelse i mange tilfælde ikke bliver opfyldt (muligheden for reintegration i samfundet, familie, der kan tage vare om den indsatte, red.). Krisen fjerner muligheder fra de indsatte, som ellers kunne blive løsladt, siger José Lopes til El País.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BT erfarer: Brøndby betaler 11...
bt.dk
Hareide om smertehelvede: 'Når du...
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx