17/09-13 12:40

Irakere får gratis dansk retssag mod danske soldaterIrakere får gratis dansk retssag mod danske soldater

Forsvarsministeriets pengekrav til 11 irakere er fejet af bordet af Højesteret. Nu kan retssagen fortsætte.

storybild

Det måske mest berømte billede fra torturen i Abu Ghraib-fængslet. Billedet er taget sent i 2003. (Billede: AP)

11 irakiske mænd undgår kravet om hver at skulle stille 40.000 kroner som sikkerhed i forbindelse med en retssag om påstået tortur.

Højesteret fastslår tirsdag i en kendelse, at kravet ville indebære, at mændene reelt ville blive afskåret fra at føre retssagen mod Forsvarsministeriet.

Dommerne beskriver kravet som urimeligt.

Det var ministeriet, der havde overtalt Østre Landsret til at stille pengekravet. De 40.000 kroner svarer for flere af mændenes vedkommende til en årsløn.

De 11 hævder, at danske soldater var medansvarlige for, at de i forbindelse med operation Green Desert i november 2004 blev tilbageholdt og derefter udsat for tortur af irakiske politifolk.

I Højesteret har Forsvarsministeriets advokat fastholdt pengekravet. Argumentet er blandt andet, at torturofre ikke skal have positiv særbehandling i forhold til andre.

Men irakernes advokat, Christian Harlang, og organisationen Dignity - Dansk Institut mod Tortur har altså fået medhold hos landets øverste domstol.

De fem dommere fastslår, at retsplejeloven giver adgang til i sjældne tilfælde ikke at afkræve udlændinge penge til sikkerhed for eventuelle sagsomkostninger.

Sagen om påstået tortur har en helt særlig karakter, fastslår dommerne i begrundelsen.

De henviser til, at retssagen drejer sig om dansk militærs magtudøvelse i udlandet. Og desuden fremhæves, at de 11 er ressourcesvage mennesker.

Endelig har staten ikke den store interesse i at få stillet sikkerheden, lyder det.

Operationen foregik nær Basra i det sydlige Irak. Den har været omdiskuteret i offentligheden, også fordi forsvaret først hævdede, at der ikke fandtes videooptagelser fra operationen.

Dette viste sig senere at være usandt. En tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard stod frem med beviset.

Retssagen hænger dog fortsat i en tynd tråd. Det skyldes, at myndighederne indtil videre har givet afslag på irakernes ansøgning om fri proces.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiker vil gøre comeback i...
bt.dk
30-årig søn nægtede at flytte...
bt.dk
Rektor mødte ind til chokerende syn i...
bt.dk
Multiresistente bakterier spreder sig...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx