20/09-13 16:34

Spænding til det sidste: Dødt løb før tysk valgSpænding til det sidste: Dødt løb før tysk valg

Ny måling viser dødt løb før søndagens forbundsdagsvalg. Alligevel ventes kansleren fortsat at hedde Merkel.

storybild

(Billede: Polfoto)

En meningsmåling på den næstsidste dag i Tysklands valgkamp tyder på dødt løb mellem forbundskansler Angela Merkels konservativt-liberale regering og den samlede venstrefløjsopposition.

Dermed tyder meget på, at det kan ende med en stor koalition, som et flertal af de 62 millioner vælger da også ønsker sig ifølge diverse andre rundspørger.

Målingen fra Forsa giver Merkels kristeligt demokratiske CDU/CSU 40 procent af stemmerne, mens det lille liberale regeringsparti FDP ligger på fem procent og altså lige akkurat kommer op over spærregrænsen.

Det socialdemokratiske SPD får 26 procent i målingen, mens miljøpartiet De Grønne står til 10 procent og venstrepartiet Die Linke står til ni procent.

Oppositionen med den socialdemokratiske kanslerkandidat Peer Steinbrück i spidsen står dermed til at opnå 44 procent af stemmerne.

SPD har dog kategorisk udelukket at gå i regering med Die Linke, og derfor er Merkel så godt som sikker på at fortsætte som regeringschef.

- Alting tyder på, at de konservative blive det stærkeste parti, og at Merkel forbliver forbundskansler, mener valgforskeren Gero Neugebauer fra Berlins Frie Universitet.

Det nye anti-euro-parti Alternativ for Tyskland (AfD), som ønsker at få de kriseramte lande i Sydeuropa ud af eurozonen, står til fire procent og altså ikke til at komme ind i Forbundsdagen.

En anden måling fra Allensbach-instituttet fredag giver partiet 4,5 procent. Ifølge meningsmålingsinstitutterne er AfD valgets store joker, da mange vælgere i rundspørgerne ikke vil ud med, om de agter at stemme på partiet.

Euroskeptikerne går især på strandhugst hos det liberale FDP.

Hvis partiet for første gang nogensinde ryger ud af Forbundsdagen, ventes Merkels kristelige demokrater at gå sammen med socialdemokraterne i SPD og danne en stor koalition. Samme slags regering, Merkel stod i spidsen for frem til 2009.

Hendes største bekymring er paradoksalt nok hendes allierede i FDP, som i et desperat forsøg på at blive ved magten har opfordret kanslerens konservative vælgere til at bruge deres andenstemme på dem, hvilket vil svække CDU.

De tyske vælgere har to stemmer: En stemme på en kandidat og en stemme på partiet.

Merkel har indtrængende opfordret vælgerne til at overhøre opfordringerne fra de liberale.

- Vi har ingen stemmer at give væk, siger hun.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

FCK-profil med overraskende...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert: Kom så, Grosjean!
bt.dk
Bestilte håndbajere til delegationen:...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx