Af - 05/11-15 16:30; Opdateret: 05/11-15 17:08

EU-eksperter renser HPV-vaccinen for mistankeEU-eksperter renser HPV-vaccinen for mistanke

Der er intet bevis for, at HPV-vaccinen Gardasil kan have givet unge piger de alvorlige lidelser POTS og CRPS, lyder det fra Det Europæiske Lægemiddelagentur.

storybild

(Billede: Polfoto)

Der er intet bevis for, at HPV-vaccinen kan have givet en lang række piger den invaliderende hjertesygdom POTS eller det kroniske smertesyndrom CRPS.

Det konkluderer Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

- Vi kan i dag bekræfte HPV-vaccinens sikkerhed, siger Enrica Alteri, der er chef for enheden Human Medicines Evaluation.

- Vores gennemgang konkluderer, at der ikke er beviser en forbindelse mellem vaccinerne (Gardasil, Gardasil/Silgard og Gardasil-9) og udviklingen af CRPS og POTS. Derfor er der ikke nogen grund til at ændre anvendelsen af vaccinen eller at ændre den nuværende produktionformation, lyder det i udtalelsen fra EMA, som er et resultatet af, at man fra dansk side har bedt EMA om at undersøge mistanken om de alvorlige bivirkninger.

Kræver HPV-vaccinen undersøgt af  uafhængige
Kræver HPV-vaccinen undersøgt af uafhængige

Over 100 danske piger er blevet diagnosticerede med lidelsen Pots, men ifølge EMA er der altså ikke grund til at tro, at POTS eller CRPS skulle være udløst af HPV-vaccinen.

- Disse syndromer er anerkendte og forekommer i den generelle befolkning, inklusiv blandt unge, uafhængigt af vaccinen, lyder det i EMA's udtalelsen.

EMA hæfter sig ved, at estimater viser, at cirka 150 piger og unge kvinder ud af en million i aldersgruppen 10 til 19 år udvikler CRPS, og mindst 150 udvikler POTS hvert år.

- Undersøgelse fandt ingen beviser for, at den generelle forekomst af disse syndromer blandt de vaccinerede piger adskilte sig fra den forventede forekomst i aldersgruppen, selv hvis man tager højde for underrapportering, lyder det.

EMA peger desuden på, at 80 millioner piger og kvinder globalt har fået vaccinen, og at man i Europa – heriblandt Danmark - har vaccineret 90 procent af hele aldersgrupper.

- Anvendelsen af vaccinen forventes at forebygge mange tilfælde af livmoderhalskræft og en række andre kræftformer, som skyldes HPV. Fordelene ved HPV-vaccinen overstiger således fortsat ulemperne. Vaccinens sikkerhed, som med alle typer medicin, vil fortsat være under overvågning.

Vaccine-fortalere afgør syge HPV-pigers fremtid
Vaccine-fortalere afgør syge HPV-pigers fremtid

Trine Larsen, talsmand i HPV-Update, undrer sig over EMA's konklusion:

- Det undrer mig meget, så jeg ser frem til at se datagrundlaget for deres beslutning, for jeg forstår det ikke i betragtning af, hvor mange syge piger vi taler om.

Heller ikke DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt, er tilfreds med konklusion, som hun kalder 'trist':

- Det er trist, men det forbavser mig ikke efter metroxpress' afsløringer af, hvor tæt EMA's udvalg er knyttet til industrien, og det er jo også derfor, jeg har bedt om 11 millioner fra satspuljemidlerne til uvildig forskning i vaccinen. Det havde jeg ikke gjort, hvis vi havde kunnet stole på dem, siger hun.

LÆS OGSÅ: Etisk nævn ser på HPV-kampagne betalt af industrien

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
63-årig mand stukket ned af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx