Af - 09/04-16 09:47; Opdateret: 09/04-16 11:01

TV: Følelsesladet film vil bekæmpe kultur om udstødte singlekvinderTV: Følelsesladet film vil bekæmpe kultur om udstødte singlekvinder

En ny film forsøger endnu en gang at gøre op med skamfulde fordomme om ugifte kinesiske kvinder. Nyt fokus betyder noget, siger professor i kinastudier.

Hvis man som kinesisk kvinde er høj, højtuddannet eller 'gammel', er chancerne for at finde en mand og blive gift væsentligt forringet. Få kinesiske mænd ønsker nemlig en kone, der er højre, bedre uddannet eller ældre end dem selv.

Det fortæller Anne Wedell, professor emeritus på kinastudier ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, i forbindelse med en ny reklamefilm, som atter tager fat i problematikken omkring begrebet 'sheng nu'.

Imamer forbyder kvinder at sige nej til sex med ægtemand
Imamer forbyder kvinder at sige nej til sex med ægtemand

På kinesisk betyder det 'tiloversbleven kvinde' og refererer til Kinas mange ugifte kvinder over 25 år. Et, ud fra et samfundsmæssigt synspunkt, stort problem, som forvolder familierne til de ugifte kvinder mange kvaler.

- Der ligger i kinesisk kultur et pres om at være familie, få børn og ære familiedyderne. Og i den ældre generations øjne er der noget skam forbundet med at være en 25-årig kvinde og ugift, siger Anne Wedell, men understreger samtidig, at der i storbyerne de senere år er vokset en stor gruppe kvinder frem, som fokuserer på karriere og et liv som selvstændige og succesfulde kvinder.

Filmen, som følger en række kinesiske singlekvinders kamp mod forældrenes og det omkringliggende samfunds pres for at finde en ægtemand, er lavet af selskabet International Prestige Skincare Brand SK-ll og har #Changedestiny som kendemærke. Virksomheden har tidligere sat fokus på formål, der skal inspirere kvinder verden over til en mere selvstændig livsførelse.

Sødt: Sådan har betænksom ægtemand fået smilet frem hos sin blinde kone
Sødt: Sådan har betænksom ægtemand fået smilet frem hos sin blinde kone

Ekspert kan forudsige skilsmisser 93% nøjagtigt - her er de fire faresignaler
Ekspert kan forudsige skilsmisser 93% nøjagtigt - her er de fire faresignaler

Anne Wedell har ikke selv har set filmen og kan derfor ikke sige noget konkret i forhold til den, men understreger over for metroxpress, at problemet allerede bliver debatteret i Kina, og at yderligere fokus på emnet bestemt kan være med til at rykke ved samfundsnormerne:

- Det kan godt være, at det har en vis virkning, og fokus betyder bestemt noget. Ligesom tiden betyder noget, fordi samfundet udvikler sig. Jeg tror helt sikkert, at forholdene kommer til at ændre sig, men Kina er et stort land, så før det bliver fuldstændig udbredt, tager det nok noget tid, lyder det fra professoren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kriminel søn får sin familie smidt ud...
bt.dk
Trump rasler med sablen: Vil indføre...
bt.dk
Danske Spil: Her kommer årets første...
bt.dk
Stor guide: Sådan kan du lindre dine...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx