Af Ritzau - 21/10-16 14:43; Opdateret: 21/10-16 15:59

Forbløffet Juncker tror stadig på EU-aftale med CanadaForbløffet Juncker tror stadig på EU-aftale med Canada

Juncker undrer sig over, at EU kan lave aftaler med Vietnam, uden at nogen hæver stemmen, men ikke med Canada.

storybild

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er forbløffet over de problemer, som EU's frihandelsaftale med Canada er løbet ind i. Men han håber stadig, at aftalen falder på plads i løbet af få dage. (Billede: Scanpix/Thierry Charlier)

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er forbløffet over de problemer, der er med at få vedtaget EU's frihandelsaftale med Canada.

Men han håber stadig, at aftalen falder på plads "i løbet af få dage", siger han fredag efter EU-topmødet i Bruxelles.

I øjeblikket bliver den såkaldte Ceta-aftale med Canada blokeret af den vallonske delstatsregering i Belgien.

- Jeg håber, at vi når en aftale i løbet af nogle få dage med vores vallonske venner, siger Juncker.

- For jeg mener, at denne Ceta-aftale er den bedste, vi nogensinde har lavet.

Jean-Claude Juncker er samtidig forbløffet over, at ingen hæver stemmen, når EU laver en aftale med Vietnam. Han siger med ironi i stemmen, at Vietnam er kendt verden over for sine "høje demokratiske idealer".

Men når EU laver en aftale med Canada - "diktaturet over alle diktaturer" - der overtræder alle menneskerettigheder, siger han - så er der alle mulige problemer.

- Det er jo det modsatte, der er tilfældet. Det skal vi måske huske at sige engang imellem, tilføjer EU-Kommissionens formand for at få proportionerne på plads.

EU's stats- og regeringschefer siger i konklusionerne fra deres topmøde, at de støtter frihandelsaftalen med Canada.

De går også efter en frihandelsaftale med Japan inden årets udgang. Og de vil fortsætte forhandlingerne om verdens største frihandelsaftale, TTIP, med USA.

- Mange millioner arbejdspladser i EU afhænger af frihandel, der er og vil blive ved med at være en kraftig motor for vækst, lyder det fra EU-toppen.

EU-præsident Donald Tusk siger, at han er bekymret over, hvordan kampen om Ceta ender, og over EU's troværdighed, hvis aftalen falder på gulvet.

Men Donald Tusk siger samtidig, at EU's borgere er stadig mere bekymrede over, om EU's frihandelsaftaler er i deres bedste interesse.

- Jeg er bange for, at vi ikke kan fortsætte med at forhandle dem, hvis vi ikke i praksis viser, at vi faktisk ønsker at beskytte europæiske forbrugere og virksomheder, siger Tusk.

EU's handelsministre har derfor fået til opgave inden årets udgang at modernisere EU's handelsforsvar for at dæmme op for unfair konkurrence fra tredjelande.

Trods enormt pres fra hele EU og forhandlinger næsten døgnet rundt afviser det vallonske delstatsparlament fredag stadig at godkende handelsaftalen med Canada.

Vallonien frygter blandt andet, at canadiske virksomheder vil kunne sagsøge EU-lande, der indfører nye regler for beskyttelse af miljø og sundhed.

Dermed er det fortsat usikkert, om Ceta som planlagt kan underskrives i næste uge. Efter planen skal det ske, når EU på torsdag holder topmøde med Canada i Bruxelles.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx