Af - 25/08-15 09:30; Opdateret: 25/08-15 20:06

TV-eksperiment: Sådan reagerer folk på gaden på indvandrerkritisk partiTV-eksperiment: Sådan reagerer folk på gaden på indvandrerkritisk parti

Racister, nazister, idioter! Det var nogle af ordene, der ramte to radioreportere, da de, iklædt partitøj fra Sverigedemokraterne, testede den svenske tolerance.

Du kan se videoen og de vrede svenske reaktioner her. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Metroxpress tog i samarbejde med Radio24Syv til Malmø forklædt som sverigedemokrater.

Reaktionen fra de ellers så tolerante svenskere var hårde tilsvininger og trusler om tæsk, hvis de ikke forsvandt.

En ny meningsmåling foretaget for TV4 Novus vælgerbarometer viser, at Sverigedemokraterna er det største parti.

I sidste uge kom en lignende meningsmåling, der gav Sverigedemokraterna - Dansk Folkepartis svenske søsterparti - hele 25,2% af stemmerne. Kortvarigt var partiet altså Sveriges største, hvilket kan virke absurd, da Sverigedemokraterna principielt er uden for politisk indflydelse i Sverige, fordi ingen af de andre partier i Riksdagen vil samarbejde med dem blandt andet på grund af deres holdninger på udlændingeområdet.

Derfor valgte radioværterne Kristoffer Eriksen og Asger Juhl fra Radio24Syv at lave et eksperiment, i samarbejde med Metroxpress, for at teste hvordan det egentlig er at være sverigedemokrat i Sverige. Radioværterne iførte sig hvide t-shirts med det karakteristiske Sverigedemokraterna-logo på, og delte indmeldingsblanketter ud til det kontroversielle svenske parti på det hippe Möllevångstorget i Malmø.

Sverige brækker sig af grin over dieseltyv, der sugede af det forkerte hul
Sverige brækker sig af grin over dieseltyv, der sugede af det forkerte hul

- Vi tænkte, det var interessant at sætte tolerancen lidt på prøve hos de ellers så rummelige svenskere. Hvor godt rummer de egentlig de personer, de selv anklager for at være intolerante? Vi ved, at den poltiske debat i Sverige er enormt polariseret, men hvordan kommer det egentlig til udtryk i en hverdagssituation?, forklarer Kristoffer Eriksen.

Umiddelbart synes tolerancen hos sydsvenskerne dog ikke voldsomt imponerende, når det kommer til Sverigedemokraterna. I hvert fald går der ikke mange sekunder før, radioværterne første gang får at vide, at de er racister. Og derfra tager det hurtigt fart.

Svenskere revser Kristian Jensen efter plaster-kommentar
Svenskere revser Kristian Jensen efter plaster-kommentar

- Vi bliver kaldt nazister, racister og idioter inden for de første 10 minutter. Efter tre kvarter har der samlet sig en gruppe unge mennesker, som insisterer på, at vi skal forlade torvet, og vores fotograf får at vide, at han vil blive smadret, hvis han ikke slukker kameraet og forsvinder, siger Asger Juhl.

- Men folk var også ret kreative. For eksempel var der en familiefar, der kom forbi og forærede os en bog, som han sagde handlede om nazister. Det var så en bog om Sverigedemokraterna, siger Kristoffer Eriksen.

LÆS OGSÅ: Først lakridserne, så Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe og nu... det hudfarvede plaster

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx