Af - 26/01-16 08:31

Sovet dårligt i nat? Derfor har du svært ved at koncentrere digSovet dårligt i nat? Derfor har du svært ved at koncentrere dig

Nyt studie viser, at søvn og den vågne tilstand er uløseligt forbundet. Jo mere, du skal koncentrere dig om en opgave, jo mere søvn har du derfor også brug for.

Bildstrecke im Grossformat »
Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

I galleriet herover finder du ni simple råd, der kan sikre dig en bedre søvn.

Er du typen, der sover dårligt eller ikke får sovet nok, fordi du lige skal se et afsnit mere af din yndlingsserie på Netflix?

Så har du nok allerede opdaget, hvad et nyt studie fra Queensland Brain Institute i Australien har fundet ud af:

En dårlig nats søvn gør det sværere for dig at holde fokus i løbet af dagen - og det skyldes, at søvn og den vågne tilstand er uløseligt forbundet - som "yin og yang"

- Yin og yagn i kinesisk filosofi beskriver modstridende kræfter, der rent faktisk er forbundet til hinanden og giver styrke til hinanden, som lys og mørke, fortæller den neurovidenskabelige forsker, Leonie Kirszenblat fra University of Queensland, der er hovedmanden bag studiet til Huffington Post.
1e4b0cd99679b571c" target="_blank">Huffington Post.

Dette simple sove-trick giver dig rigtig god søvn
Dette simple sove-trick giver dig rigtig god søvn

Når de to processer balanceres, skaber der derfor harmoni.

Dyr med et mere kompliceret nervesystem - herunder mennesker - kan få svært ved at koncentrere sig, hvis de ikke har fået tilstrækkelig søvn. (Foto: Creative Commons/Daisuke Tashiro)

I forsøget analyserede forskerne en række søvnstudier, udført på dyr, for at finde frem til søvns funktion i forskellige arter.

Studiet viste, at dyr med simple nervesystemer bruger søvn til at udvikle sig og som et svar på udefrakommende stress.

For dyr med mere komplekse nervesystemer – herunder mennesker og andre pattedyr – var søvn ikke kun relateret til udvikling og stress, men også vigtig for at understøtte de kognitive funktioner, herunder vores evne til at fokusere selektivt.

Denne side SKAL du sove på om natten: Her er 5 gode grunde
Denne side SKAL du sove på om natten: Her er 5 gode grunde


Ifølge undersøgelsen vil du derfor også have brug for en mere intens og større mængde søvn, hvis du skal udføre opgaver, der kræver stort fokus.

Og selvom søvn og den vågne tilstand kan virke som to modpoler, er der faktisk tale om to ret ens mekanismer, forklarer, Leonie Kirszenblat.

- Søvn og opmærksomhed kan virke som modsatrettede tilstande i hjernen, men faktisk kan de opstå ud fra ens mekanismer i hjernen, der relaterer sig til at ignorere verden udenfor, fortæller hun til Huffington Post.

Derfor sover nogle mennesker meget mindre end dig
Derfor sover nogle mennesker meget mindre end dig

Derfor skal du ikke sove i ske med din kæreste
Derfor skal du ikke sove i ske med din kæreste

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx