Af Julie Bülow - 09/12-17 16:00; Opdateret: 09/12-17 16:14

Forsker: Vin kan gøre dig klogereForsker: Vin kan gøre dig klogere

Vin er ikke 'bare lige'. Det kræver meget hjerneaktivitet at drikke vin, og du kan blive klogere af den søde druesaft.

storybild

Arkivfoto

Det smager dejligt, og der er unægteligt også noget sofistikeret over at sidde og snuse lidt et glas vin. Men ikke nok med det, så kan vin, ifølge neuroforsker fra Yale University, Gordon Shepherd, aktivere flere dele af hjernen end når du lytter til musik eller regner ligninger. Det skriver The Independent.

via GIPHY

Gordon Shepherd udforsker forbindelsen mellem hjernen og evnen til at oversætte smagene i vin i sin bog »Neroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine« (neoroønologi: Hvordan hjernen danner smagen af vin, red.)

Det er nemlig ikke 'bare lige' at hamre et glas drue i halsen. Nej, når man drikker vin indrager man mange forskellige elementer, blandt andet måden du 'sipper' til vinen, hvordan din tunge bevæger vinen rundt i bunden, og hvordan din næse oplever vinens aroma.

via GIPHY

Til NPR, den amerikanske pendent til DR P1, forklarer Gordon Shepherd hvorfor han i sin forskning kigger på mere end bare en analyse af vin-nyderne selv.

»Du putter ikke bare vin i munden og efterlader det der. Du bevæger det rundt og så synker du det. Det er en meget kompleks motorisk handling,«

via GIPHY

Hjernen har også stor indflydelse på forståelsen af vinsmagning. Neuroforskeren sammenligner smagsoplevelsen med vores øjnes opfattelse af farver.

»De ting vi ser har ikke farver i sig selv - lys rammer genstandene og springer af. Og når lyset rammer vores øjne, aktiveres systemet i hjernen, som skaber farver fra de forskellige bølgelængder, lyset 'stråler' med,« forklarer han.

via GIPHY

Puha, en forklaring. Men der er en mening med galskaben i sammenligningen. Fordi ifølge Gordon Shepherd, så har molekylerne i vin ikke nogen smag, men når molekylerne stimulerer hjernen, så skaber hjernen smag, på samme måde som hjernen skaber farve,«

Så hvis du mæsker dig nok i de saftige druer som merlot, rioja og chardonnay, kan du faktisk katalysere din hjernes aktivitetsniveau.

via GIPHY

Det er værd at huske på her i julefrokosternes højtid. Men hvis du drikker for meget, så kan du være sikker på, at de negative konsekvenser vejer noget tungere.

via GIPHY

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
23-årige Maria er kristen og går med...
bt.dk
Mattias Hundebøll afslører særligt...
bt.dk
Bill Cosby dømt for sexovergreb: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx