Af Maria Christine Madsen - 05/12-17 15:41

Forskere ville redde et af verdens mest udrydningstruede dyr - det endte med at koste en af dem livetForskere ville redde et af verdens mest udrydningstruede dyr - det endte med at koste en af dem livet

Der er kun 15 eksemplarer tilbage i verden.

storybild

Her ses Mads Peter Heide-Jørgensen sætte en ung vaquita ud i havet igen. (Billede: Semarnat/Handout via REUTERS)

I et sidste forsøg på at redde de stærkt udrydningstruede vaquitaer fra helt at forsvinde, endte en af dem med at dø. Det formodes, at marsvine-arten næste år helt er væk.

Man mener, at der kun er 15 vaquitaer, der er tandhvaler i marsvinefamilien, tilbage.

Det skriver Politiken.

For omkring 20 år siden lød det, at der var omkring 700 af den sjældne marsvineart tilbage i Den Californiske Golf ved Mexico - det eneste sted, hvor den kan findes. Men fordi vaquitaer (der også kaldes golfmarsvin) ofte ender med at blive fanget i de net, som den kinesiske mafia og fattige mexicanere bruger for at fange totoaba-fisken for at fat på dens svømmeblærer, der kan blive solgt meget dyrt, er det tal faldet drastisk.

En international redningsaktion blev derfor sat i gang i efteråret i et sidste forsøg på at redde vaquitaen fra helt at forsvinde. En af dem, der deltog i aktionen, var den danske professor Mads Peter Heide-Jørgensen, der til hverdag arbejder for Pinngortitaleriffik, Grønlands Naturinstitut.

Det var meningen, at holdet på omkring 85 personer skulle indfange vaquitaer og anbringe dem i store indhegnede havbassiner, hvor håbet var, at de kunne yngle og sættes tilbage i havet, når der var kommet styr på fiskeriet i området, og de mange net var blevet fjernet.

ARKIVFOTO af en vaquita. (Billede: AFP PHOTO / WWF / Omar VIDAL)

Men det viste sig at være umuligt - og få uheldige følger, skriver Politiken.

Oktober den 18. oktober lykkedes det holdet at fange den første vaquita, en kalv på omkring et år, men den kunne ikke håndtere at være fanget. Dyrlægerne mente, den blev for stresset og ikke kunne slappe af. Derfor sejlede holdet ud og slap den fri.

Nogle uger senere - den 4. november - lykkedes det Mads Peter Heide-Jørgensen og resten af holdet at fange endnu vaquita. Denne gang en voksen hun. Vaquitaen blev sat ud i et havbassin, men den nåede kun at være der i fem-seks timer, før den døde.

Ifølge dyrlægerne kunne dyret ikke klare at være spærret inde.

»Dermed var projektet aflyst. Det nytter ikke, at der er 15 dyr tilbage af arten og et af dem så dør. Kan man ikke fange dem, eksisterer resten af projektet ikke. Det ville være dumt at fortsætte,« siger Mads Peter Heide-Jørgensen til Politiken.

Når den nye fiskerisæson begynder næste år, forventes de af sidste eksemplarer af arten dermed at forsvinde.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Alvorligt færdselsuheld: Flere...
bt.dk
Fornem hyldest til Magnussen: Han er...
bt.dk
Tillykke til Prinsesse Isabella: I...
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx