Af Sebastian Kirk - 25/10-17 19:01

Læger i chok: Pludselig begyndte ung kvinde at svede blodLæger i chok: Pludselig begyndte ung kvinde at svede blod

En ung kvinde har forbavset to hudlæger i Italien med en sjælden lidelse.

storybild

Den unge kvinde begyndte pludselig at svede blod for tre år siden.

Sved er irriterende. Det kan vi alle nok nikke genkendende til, når vi har cyklet på arbejde med lidt for meget tøj på, eller når vores lyseblå skjorte pludselig er blevet mørkeblå på ryggen.

Men for langt de fleste af os forbliver det bare sådan - irriterende. For en ung italiensk kvinde er det et mareridt.

Således beretter to italienske hudlæger i et nyt studie i tidsskriftet CMAJ om en sag med en 21-årig kvinde, der af umiddelbart uforklarlige årsager sveder blod fra ansigt og hænder. Det skriver CNN.

Hudlægerne, Roberto Maglie og Marzia Caproni, har behandlet den pågældende patient, som fremstår anonym i studiet, på Universitetshospitalet i Firenze. Ved indlæggelsen have kvinden ingen som helst tegn på sår, men alligevel fossede blodet ned af hendes ansigt, når hun begyndte at svede.

Episoderne varede fra et til fem minutter, hvorefter det gik i sig selv igen. Det skete både, når hun udfoldede sig fysisk, men indimellem også mens hun sov.

Har ført til depression

Det hele startede for tre år siden, og det blodige sved har siden ført til tårer hos den unge kvinde, som er blevet voldsomt hæmmet af sin lidelse.

'Vores patient blev socialt isoleret som følge af, at hun skammede sig over at bløde, og hun beskrev symptomer, der stemmer overens med depression og panikforstyrrelse. Hun havde ingen historik med mentale sygdomme,' skriver lægerne i studiet.

Efter en række undersøgelser konstaterede de to læger, at patienten lider af en sjældne sygdom kaldet hematidrose, som forårsager spontane udbrud af 'blod-sved'.

CNN har talt med den pensionerede hudlæge Jacalyn Duffin, som har undersøgt det sjældne fænomen. Hun mener, at lidelsen er ægte, selv om det kan virke umuligt at tro på. Hendes research har ført hende helt tilbage til 300 år før vor tidsregning, hvor de første nedskrevne tilfælde er dukket op.

»Jo mere historisk research, jeg har gjort, jo mere har jeg indset, at disse mennesker ikke kendte hinanden - og derfor ikke har kunnet været inspireret af hinanden,« siger Jacalyn Duffin.

Hun medgiver, at sygdommen ved første øjekast virker helt forfærdelig, men efter hendes overbevisning er den ikke farlig. Men hun forstår godt, hvis de uheldige mennesker, der rammes af den, går i chok.

»Det er forfærdeligt pinligt, og når ingen lader til at vide, hvorfor det opstår, er det meget skræmmende at opleve det. Læger er rådvilde, og alligevel ser det så åbenlyst og uhyggeligt ud,« siger hun til CNN.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

77-årig cyklist kørt ned: Ung kvinde...
bt.dk
Kendt amerikansk skuespillerinde...
bt.dk
Dansk landsholdsspiller i mærkværdigt...
bt.dk
Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx