02/05-18 13:50; Opdateret: 02/05-18 16:00

Tyrkisk opposition former ny alliance før valgetTyrkisk opposition former ny alliance før valget

Fire tyrkiske oppositionspartier enes om at forme en alliance ved det kommende parlamentsvalg i juni.

storybild

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, kommer til at stå over for en mere samlet opposition ved det kommende parlamentsvalg 24. juni, hvor der også afholdes præsidentvalg. Reuters/Pool

Ankara. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, kommer til at stå over for en mere samlet opposition ved det kommende parlamentsvalg 24. juni, hvor der også afholdes præsidentvalg.

Fire tyrkiske oppositionspartier er blevet enige om at forme en alliance, hvilket skaber en bred koalition mod den siddende præsident.

Det gør det muligt for en større del af oppositionen at komme over grænsen på ti procent, som det kræver at komme i parlamentet.

Det største oppositionsparti - det republikanske parti, CHP - er en del af alliancen, der ifølge en talsperson formelt bliver præsenteret på en pressekonference torsdag.

Foruden CHP består alliancen af det nye parti Iyi, det konservative Saadet-parti og centrum-højre partiet Demokratiske.

Alliancen betyder, at partierne til parlamentsvalget vil være at finde på en samlet liste. De kommer dog til at have separate kandidater til præsidentvalget, skriver AFP.

Ifølge regeringen er oppositions træk blot en form for fidus, fordi den for alt i verden vil gå imod Erdogan. Talsmand for den tyrkiske regering Bekir Bozdag sammenligner alliancen med et tvangsægteskab.

Noget af det mest bemærkelsesværdige ved alliancen er, at den ikke inkluderer det kurdiske parti, HDP. Det er for øjeblikket det tredjestørste parti i parlamentet, men for tiden er mange af dets topfolk fængslet.

Onsdag eftermiddag annoncerede HDP ifølge nyhedsbureauet dpa, at dets tidligere leder Selahattin Demirtas, der blev fængslet i november 2016, er partiets kandidat til præsidentposten.

Han stiller således op til præsidentvalget, mens han sidder bag tremmer.

Erdogans parti, AKP, har indgået en alliance med nationalistpartiet MHP.

Erdogan har domineret tyrkisk politik, siden AKP overtog magten i 2002. Sidste år fik han via en folkeafstemning ændret grundloven, så præsidenten får mere magt. Ændringen træder i kraft efter valget den 24. juni.

/ritzau/TT

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midtjylland opgav guldet og har sat...
bt.dk
Kent Nielsen anede ikke, at han ville...
bt.dk
Efter gigantisk straffe-drama:...
bt.dk
'Har du også prøvet at begå klassisk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx