Af - 02/09-13 06:00

SE BILLEDERNE: Så smuk - og barsk - er AfghanistanSE BILLEDERNE: Så smuk - og barsk - er Afghanistan

De fleste danskere forbinder nok Afghanistan med borgerkrig, men landet er meget andet end det.

Bildstrecke im Grossformat »
Ballonsælgerne er tilbage i Kabul, og der sælges balloner som aldrig før. En aktivitet, der var totalt forbudt under Taliban. Når natten falder på i Kabul, samles narkomanerne i Kabul-flodens udtørrede leje for at handle og bruge heroin. Spillet Buzkashi bliver ofte sammenlignet med polo. Begge spilles fra hesteryg, og der kæmpes om at score mål. Men hvor polo spilles med en bold, spilles Buzkashi med en død gedekrop. I 2001 gik en million afghanske børn i skole, og næsten alle var drenge. I 2012 går mere end otte millioner børn i skole, og en tredjedel af dem er piger. Bodybuilding er den nye dille i efterkrigstidens Afghanistan, især blandt unge mænd i byerne. Men som en lokal træner påpeger: "Alle ønsker at træne sig store og stærke, men mangler kalorier. Ofte er der bare ikke mad nok." Taliban tolererede bodybuilding, men kun hvis deltagerne havde skæg og forblev fuldt påklædt. I juni 2012 blev den første turnering i kørestolbasketball afholdt i Afghanistan. Darul Aman Palace blev bygget i begyndelsen af 1920'erne. Slottet er en imponerende neoklassisk bygning med udsigt over den vestlige del af den afghanske hovedstad. Mere end 30 års krig har efterladt paladset som en ruin. I 2005 var der planer fremme om en total renovering af paladset, der derefter skulle huse Afghanistans fremtidige parlament. Planen blev dog aldrig ført ud i livet, da man ikke kunne rejse den nødvendige kapital. Efter 30 års med krig og Taliban-styre, er popidol-kulturen kommet til Afghanistan. Millioner kigger med på fjernsynet, når sangkonkurrencen 'Afghan Star' vises, og man stemmer på sin favoritsanger via mobiltelefon. Kun en meget lille andel af Afghanistans jord - omkring15 procent - er velegnet til landbrug, og kun omkring seks procent er faktisk dyrket. Afghanistans burkaindustri oplever et fald i efterspørgslen. Tiderne skifter, og i hovedstaden Kabul er efterspørgslen efter burkaer for nedadgående, især blandt unge kvinder, der er i stigende grad uddanner sig og arbejder uden for hjemmet. Motorcyklen er det mest populære transportmiddel i Afghanistan. Og den er ofte lastet til det yderste og lidt til. To tredjedele af Afghanistan er bjergterræn, og der er kun få asfalterede veje. Om vinteren, når vejene lukker til, er heste, muldyr og kameler stadig de mest effektive transportmidler. Hvordan ville Afghanistan være uden krig? Det kunne måske minde om den lille blomsterfyldte oase, der omkranser den Blå Moske i centrum af Mazar-e Sharif. Afghanistan og dets skønhed tiltrak i tusindevis af turister, før årtiers krig og ufred begyndte.

Det er billeder af krig, taleban-krigere og burkaer, der ugentligt rammer nyhedsfladen. Men Afghanistan er så meget andet – mod, håb og viljestyrke, blandt andet.

Den slags sælger kun, hvis det bliver præsenteret rigtigt. 35 afghanske fotografer har derfor med dansk hjælp lavet en fotoportal, der giver dem mulighed for at afsætte deres billeder på det internationale marked.

Herover kan du se 13 eksempler på de afghanske fotografers arbejder.

Kilde: Verdens Bedste Nyheder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jes Dorphs søn gik på samme skole som...
bt.dk
Efterlyser vinderen: Dansker har...
bt.dk
LIGE NU: Rørt kronprins Frederik...
bt.dk
Dansk turistmål truet af lukning...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx