Af Ritzau - 19/10-16 15:22

FN har kiks og kikærter til en million på flugt fra MosulFN har kiks og kikærter til en million på flugt fra Mosul

Flygtende fra Mosul befinder sig fortsat for tæt på kampzonen, til at FN kan uddele mad, som ellers står klar.

storybild

FN's Fødevareprogram har madrationer klar til en million mennesker nær Mosul, da mange ventes at flygte i forbindelse med offensiven mod Islamisk Stat. (Billede: Free/Wfp/alexandra Murdoch)

Lagre med kiks, bønner og kikærter bugner nær den irakiske storby Mosul, men FN's Fødevareprogram har endnu ikke uddelt én mariekiks til flygtende fra byen.

Onsdag rapporteres det fra BBC, at 900 mennesker er flygtet, siden starten på offensiven hvor en koalition forsøger at generobre byen fra Islamisk Stat.

Man da disse beboere ikke er nået ud i en sikker zone - uden for kampzonen i en omkreds af 30 kilometer fra byens centrum - må FN vente.

Det fortæller Inger Marie Vennize, som er kommunikationschef for FN-programmet i Irak.

- FN's Fødevareprogram er klar. Vores lagre er fyldte, og vi har lastbiler på standby. Vi har bestillinger, så fødevarerne kommer ind i en lind strøm, siger hun.

I øjeblikket har FN mad nok på lager til en million mennesker.

Først tilbydes irakerne en akutpakke, der indeholder mad nok til en familie på fem personer i tre dage.

Pakken består af dåser med kyllingekød, kikærter og bønner. Desuden får de mariekiks.

FN-lagrene er placeret i den kurdiske by Erbil, der ligger 85 kilometer fra Mosul. Pakkerne køres i lastbiler mod Mosul, så snart FN får de første meldinger om, at flygtende nærmer sig den sikre zone.

- De flygtende bliver ledt ud, hvis det overhovedet lader sig gøre, ad nogle bestemte ruter. Selve Mosul, som er en kampzone, er ikke noget, vi har med at gøre. Vi møder dem 30 kilometer fra byen, siger Inger Marie Vennize.

I sikre zoner uden for Mosul har man opført lejre, der kan huse folk på flugt. Nogle lejre står allerede klar. Andre er under opførelse.

FN's Fødevareprogram har andre sendinger klar til fase to, når irakere kommer ud i flygtningelejrene.

I lagrene i Erbil står 14.000 ton mad, som en million mennesker kan leve af i en måned. Pakkerne til fase to indeholder mel, ris, salt, sukker og andre fødevarer, så irakere selv kan tilberede mad.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx