Af Lars Dinesen - 15/06-15 20:32

Kurdere fravrister Islamisk Stat kontrol med grænsepostKurdere fravrister Islamisk Stat kontrol med grænsepost

Kurdiske styrker har indtaget grænsepost på en af Islamisk Stats forsyningsruter mellem Tyrkiet og Syrien.

storybild

Billede fra mandagens kampe i Tal Abyad (Billede: Polfoto/AP/Lefteris Pitarakis)

Syriske kurdere har mandag fået kontrol med en grænsepost ved den tyrkisk-syriske grænse på en vigtig forsyningslinje for Islamisk Stat.

De to sider kæmper om kontrollen over grænsebyen Tal Abyad.

Den kurdiske YPG-styrke har taget opstilling på den syriske side af grænseposten, siger en fotogaf fra nyhedsbureauet AFP. I forvejen var kurderne rykket frem mod byen fra øst og vest og havde afskåret vejen mod syd, der fører til Raqqa, Islamisk Stats hovedby.

- Tal Abyad er fuldstændig omringet. Der er ingen steder, Daesh kan flygte mod, siger YPG-kommandant Hussein Khojer med brug af et arabisk navn for Islamisk Stat.

En talsmand for en af de oprørsgrupper, der kæmper på kurdernes side, siger, at alliancen mod Islamisk Stat befinder sig i den østlige og sydlige udkant af Tal Abyad.

Kurdiske styrker er i kamp med IS ved strategisk grænseby
Kurdiske styrker er i kamp med IS ved strategisk grænseby

- Kampene er stadig i gang, og ligene af 19 IS-krigere ligger i udkanten af Tal Abyad, siger talsmanden, Sherfan Darwish.

Siden torsdag har de kurdiske soldater sammen med oprørsgrupper bevæget sig mod Tal Abyad, der udgør et vigtigt punkt på forsyningslinjerne fra Tyrkiet til Raqqa.

- Byen er af strategisk betydning, fordi den er en grænseby, som udstyr, rekrutter og andet kan passere igennem, siger Charlie Winter, der forsker i yderliggående islamiske bevægelser ved Quilliam Foundation i London.

Han tilføjer, at han forventer, at Islamisk Stat vil kæmpe hårdt for at bevare kontrollen over Tal Abyad, og at gruppen formentlig vil lægge masser af miner ud i byen.

Obama sender flere amerikanske soldater til Irak
Obama sender flere amerikanske soldater til Irak

Kampene har fået titusinder af syrere til at flygte fra området. Alene siden sidste uge er omkring 20.000 flygtninge rejst ind i Tyrkiet, hvor der er stort tryk på ved grænseovergangene.

Ind imellem har den massive flygtningestrøm skabt kaos ved grænserne, hvor nogle har klippet hul i grænsehegnet eller er klatret over pigtråd i frustration over ventetiden ved grænsen.

LÆS OGSÅ: USA vil sende hundredvis af ekstra militærfolk til Irak

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx