Af Lars Dinesen - 01/09-15 06:42

Satellit-billeder bekræfter ødelæggelser på Palmyra-tempelSatellit-billeder bekræfter ødelæggelser på Palmyra-tempel

Ifølge FN er det lykkedes Islamisk Stat at forårsage store ødelæggelser på endnu et oldtidstempel i Syrien.

storybild

Her ses sattelitfotoet. (Billede: Polfoto/AP/Uncredited)

Fotos taget fra en satellit bekræfter nu frygten for, at det er lykkedes den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat at ødelægge endnu et oldtidsminde.

FN oplyser sent mandag aften, at satellitoptagelser bekræfter, at der er sket omfattende ødelæggelser på det største tempel i den syriske oldtidsby Palmyra. Byens romerske ruiner står på Unescos liste over unik verdensarv.

- Vi kan bekræfte ødelæggelse af Bel-templets hovedbygning samt en søjlerække i dets umiddelbare nærhed, meddeler Unitar, FN's institution for uddannelse og forskning.

LÆS OGSÅ: Unesco: Bombning af syrisk tempel er krigsforbrydelse


Unitar har ifølge nyhedsbureauet AFP vedlagt satellitbilleder fra før og efter, at en kraftig eksplosion søndag ramte den cirka 2000 år gamle tempelruin.

Siden Islamisk Stat i maj rykkede ind i Palmyra, har medlemmer af den ekstremistiske bevægelse hærget og ødelagt flere af byens romerske ruiner

Det seneste mål, Bel-templet, beskrives af turist-hjemmesiden "Come To Syria" som "afgjort den vigtigste religiøse bygning fra det første århundrede i Mellemøsten".

LÆS OGSÅ: Islamisk Stat sprænger oldtidstempel i stykker

Søndag meddelte Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, som overvåger situationen i Syrien, at "en del" af Bel-templet i den syriske oldtidsby var blevet ødelagt.

Det blev mandag bekræftet af Maamoun Abdulkarim, som er chef for Syriens antikke og arkæologiske værdier. Men ifølge ham var skaderne tilsyneladende ikke helt så omfattende som frygtet.

LÆS OGSÅ: Islamisk Stat smadrer syrisk kloster med bulldozere

Unitar siger, at dets satellitprogram fjerner enhver tvivl om, at templet er blevet ødelagt ved eksplosionen.

En aktivist i Palmyra fortalte tidligere mandag, at medlemmer af Islamisk Stat søndag blev set bære tønder fulde af sprængstof ind i templet.

Tidligere på måneden sprængte den militante gruppe et andet tempel i luften; det omkring 2000 år gamle Baal Shamin-tempel. FN har betegnet ødelæggelserne som en krigsforbrydelse.

LÆS OGSÅ: IS halshugger 82-årig arkæolog i oldtidsby

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx