Af Webstud/AS - 11/11-17 20:03; Opdateret: 13/11-17 08:48

Han ejer 40.000.000.000 kroner: Her er mysteriet, der kan få Bitcoin-ejere til at ryste i bukserneHan ejer 40.000.000.000 kroner: Her er mysteriet, der kan få Bitcoin-ejere til at ryste i bukserne

Et af de største mysterier i teknologiens verden er identiteten på Satoshi Nakamoto, computerprogrammøren, som opfandt den digitale valuta Bitcoin. I løbet af de ni år, Bitcoin har eksisteret, er det ikke lykkedes nogen at finde frem til, hvem den mystiske programmør er.

storybild

(Billede: Scanpix)

I 2008 udgav Satoshi Nakamoto et dokument, der på ni sider beskrev et elektronisk betalingssystem ved navn Bitcoin. Det var første gang, ordet Bitcoin blev brugt, og året efter stod første version af idéen klar.

Over de næste to år arbejdede stifteren sammen med andre om at forbedre teknologien. De udvekslede e-mails og dokumenter, men ingen havde nogensinde mødt den mystiske Satoshi, da han i 2011 forsvandt.

LÆS OGSÅ: Ambulancefolk behandlede mand, der kastede blod op - så fik de en chokerende besked på forruden

Eksperter estimerer ifølge CNBC, at Satoshi tog én million Bitcoins med sig - fem procent af de i alt 21 millioner, der eksisterer - da han gik under jorden for seks år siden. Dengang havde de en værdi på to millioner kroner.

De vilde kursstigninger i løbet af de seneste par år har medført, at én million Bitcoins i dag ville udgøre en formue på 40 milliarder kroner. Det får eksperter til at spekulere over, hvilken politisk og økonomisk effekt det kunne have, hvis Satoshi vendte tilbage.

LÆS OGSÅ: Nobelpris-modtager: Bitcoins er en boble

Der hersker to ledende teorier omkring årsagen til skaberens forsvinden.

Teorien om 'Den gode Satoshi' går på, at programmøren, som senere er blevet nomineret til en Nobelpris for sit arbejde, ville lade Bitcoin vokse af sig selv og derfor overlod kontrollen til folket.

Teori nummer to, 'Den onde Satoshi', lyder, at den formodede japaner så, hvordan hans formue voksede i takt med at Bitcoin-kursen steg, så han valgte at gå under jorden for at kunne nyde sit privatliv.

LÆS OGSÅ: Den formodede skaber af Bitcoin trækker i land

Matt Green, professor i kryptografi ved Johns Hopkins University i USA, tror mest på den sidste teori. Han har nemlig set eksempler på den overvældende eksponering, man kan komme ud for, hvis medierne udpeger en som Bitcoin-bagmand.

»Det sidste, du har lyst til i livet, er at blive identificeret som skaberen af Bitcoin«, fortæller professoren og henviser til en episode, hvor en 64-årig mand ved navn Dorian Nakamoto blev forvekslet med Satoshi.

Det kunne tages som en kompliment, at blive udpeget som skaberen af Bitcoin med en værdi på over 500 milliarder kroner, men Dorian var ikke glad for opmærksomheden.

LÆS OGSÅ: Zuckerberg-rivaler vil spinde guld på bitcoins

Lighederne var mange; Dorians fødenavn var Satoshi Nakamoto, han var af japansk afstamning, og han havde arbejdet på 'tophemmelige ingeniørprojekter' tidligere i sin karriere.

Men Dorian havde intet at gøre med Bitcoin, og nu havde en artikel, bygget på en misforståelse, medført, at journalister endevendte hans liv.

Dorian forfølges uden foran det hus, hvor han boede med sin mor.

»Newsweeks falske rapport har været kilden til megen stress og forvirring for mig selv, min 93-årige mor, mine søskende, og deres familier. Dette er vores sidste offentlige udtalelse om dette emne. Jeg beder om respekt for vores privatliv.«

LÆS OGSÅ: Australsk forretningsmand er skaber af Bitcoin

Det vides ikke, om den sande Satoshi Nakamoto smed tøjlerne, fordi han, som Matt Green tror, frygtede for sit privaliv, men hvis det er tilfældet, var det en korrekt forudsigelse - skaberen af Bitcoin vil altid være i offentlighedens søgelys.

Hvis du vil lære mere om Satoshi, kan du se CNBCs indslag her:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vennen og rivalen mindes afdøde...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Khader: Danmark bør boykotte fodbold-VM
bt.dk
Superliga-klub bløder: Præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx