Af Maria Christine Madsen - 20/10-17 11:44

Efter ni års tavshed: Bush slagter TrumpEfter ni års tavshed: Bush slagter Trump

De seneste ni år har den tidligere amerikanske præsident George W. Bush for det meste holdt fra sig fra kommentere eller kritisere sine efterfølgere. Det ændrede sig dog i en tale torsdag.

storybild

Den tidligere amerikanske præsident George W. Bush. (Billede: BRENDAN MCDERMID)

Uden at nævne navnet på den nuværende præsident - Donald Trump - i sin tale, mener flere medier og kommentatorer dog, at talen var et klart og direkte angreb på ham, på hans politik og på hans fremgangsmåder.

I talen, som George W. Bush holdt torsdag i New York, fordømte han intolerance, konspirationsteorier og løgne i amerikansk politik.

Han opfordrede amerikanerne til at afvise et hvidt overherredømme og i stedet omfavne globalisering.

Det skriver flere amerikanske medier - blandt andet Washington Post og New York Times.

»Intolerance virker opildnet. Vores politik virker sårbar over for konspirationsteorier og direkte opspind,« sagde George W. Bush, der sad i Det Hvide Hus fra 2001 til 2009.

Mens Donald Trump ønsker at skabe barrierer, når det kommer til handel og til nyankomne, forsvarede George W. Bush i talen immigration og fri handel, mens hans samtidig tog skarp afstand fra nationalisme, intolerance og fordomme, ligesom han beklagede det, han kalder 'tilfældig grusomhed' i den nuværende offentlige debat.

»Vi har set nationalisme forvrænget til nativisme (at fremhæve et lands oprindelige statsborgeres interesser over immigranters, red.), vi har glemt den dynamik, som immigration altid har bragt til USA,« sagde George W. Bush i sin tale:

»Vi ser en falmende tillid til værdien af frie markeder og international handel, mens vi har glemt, at konflikter, ustabilitet og fattigdom følger i kølvandet på protektionisme. Vi har set en tilbagevenden af isolationistiske følelser, idet vi glemmer, at amerikansk sikkerhed er direkte truet af kaos og fortvivlelse fra fjerne steder.«

Selvom George W. Bush sjældent har udtalt sig direkte om Donald Trump, siden han blev indsat som præsident i begyndelsen af året, er der ikke tvivl om, at han - og resten af Bush-familien - ikke er begejstrede for ham. Særligt ikke efter hans bror - Jeb Bush - stillede op som præsidentkandidat, men tabte til Trump. Det er også kommet frem, at hverken George W. Bush eller hans far - den tidligere præsident George Bush - stemte på Donald Trump på valgdagen.

Mens den nuværende præsident ofte bruger sine offentlige profiler - især på Twitter - til at lange ud efter sine kritikere og medierne, som han mener skriver dårligt om ham, opfordrede George W. Bush til, at man begynder at tale ordentligt til hinanden.

»Diskussioner bliver for let til fjendtlighed. Vores unge har brug for positive rollemodeller. Mobning og fordomme i offentligheden sætter en tone for nationen og giver tilladelse til ondskab og intolerance, hvilket kompromitterer den moralske uddannelse for børn,« sagde han ifølge The Guardian blandt andet i talen.

Han tog også et opgør med ideen om den hvide races overlegenhed, hvilket kommer to måneder efter, at Trump hævede, at der var skyld på 'begge sider', da en moddemonstrant mistede livet og flere andre blev såret under en nazi-demonstration i Charlottesville.

»Intolerance eller 'hvid magt' i hvilken som helst form er blasfemi mod den amerikanske levemåde,« sagde George W. Bush i sin tale.

Da den tidligere præsident forlod arrangementet efter at have givet sin tale, blev han ifølge New York Times spurgt af en journalist, om han troede, budskabet bille blive hørt i Det Hvide Hus.

»Det tror jeg, det vil,« sagde han og smilede.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
68-årige Preben forstår ikke...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx