23/11-17 10:26; Opdateret: 23/11-17 12:36

Myanmar indgår aftale om at tage rohingya-flygtninge tilbageMyanmar indgår aftale om at tage rohingya-flygtninge tilbage

Aung San Suu Kyi mødes torsdag med kollega i Bangladesh for at drøfte hjemsendelse af rohingyaer.

storybild

En rohingya-dreng bærer grene til et bål i en af flygtningelejrene i Bangladesh. Over 620.000 medlemmer af rohingya-mindretallet er flygtet fra Rakhine-delstaten i Myanmar i løbet af de seneste tre måneder. Reuters/Susana Vera/arkiv

Yangon. Myanmar og Bangladesh har indgået en aftale om hjemsendelse af flygtninge fra det muslimske rohingya-mindretal.

Det oplyser en højt placeret embedsmand i Myanmars indvandrings- og befolkningsministerium.

- Vi er klar til at tage dem tilbage snarest muligt, efter at Bangladesh sender skemaerne tilbage til os, siger generaldirektøren for Myanmars ministerium for indvandring og befolkning, Myint Kyaing.

Flygtningene skal udfylde skemaer med personlige oplysninger, inden Myanmars myndigheder kan behandle deres sag.

Torsdag mødtes Myanmars udenrigsminister, Aung San Suu Kyi, der også er de facto leder af landets regering, med Bangladeshs udenrigsminister, for at blive enige om vilkårene.

- Dette er et første skridt. De vil tage dem (rohingyaerne, red.) tilbage. Nu skal vi i gang med arbejdet, siger den bangladeshiske udenrigsminister, A.H. Mahmood Ali, på et pressemøde.

Detaljerne i aftalen mellem Myanmar og Bangladesh er endnu ikke kendt.

Det vides heller ikke, hvor mange rohingyaer der kan vende tilbage.

Bangladeshs regering oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at hjemsendelsen indledes om to måneder.

Menneskerettighedsgrupper har udtrykt bekymring over, hvordan hjemsendelserne vil ske, når hundredvis af landsbyer, hvor rohingyaerne tidligere boede, er brændt ned til grunden.

Det er heller ikke klart, hvordan myndighederne vil sørge for rohingyaernes sikkerhed i et land, hvor der er udbredt fjendtlighed mod muslimer.

Mindretallet er blevet systematisk diskrimineret af Myanmars regering, der har frataget rohingyaerne deres statsborgerskab. Myndighederne har også indført begrænsninger i deres bevægelighed og adgang til eksempelvis sundhedsydelser og uddannelse.

Over 600.000 rohingyaer er i de seneste tre måneder flygtet fra delstaten Rakhine i det nordlige Myanmar over grænsen til nabolandet Bangladesh.

Det er sket, efter at militæret indledte en omfattende operation efter et militant angreb i august, der kostede flere politifolk livet.

Suu Kyi og hendes regering har været under massivt internationalt pres for at stoppe militærets operation i den nordlige Rakhine-delstat.

Mange af rohingya-flygtningene har berettet om drab, voldtægt og andre voldsomme overgreb fra sikkerhedsstyrkernes side.

Onsdag brugte den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, for første gang betegnelsen "etnisk udrensning" for at beskrive, hvad der foregår i Rakhine-delstaten.

Tillerson lægger skylden på Myanmars hær og væbnede lokale grupper for det, han betegner som rohingyaernes "utålelige lidelser".

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensberømt ø lukker
bt.dk
Stjernen fortæller om rædselsaften:...
bt.dk
Skole forbød eleverne at fejre blå...
bt.dk
Se videoen: Fagboss i voldsomt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx