Af Ritzau - 15/12-16 05:01

Løkke på Europol-mission ved EU-topmødet i BruxellesLøkke på Europol-mission ved EU-topmødet i Bruxelles

EU-lederne får en travl dag på topmødet. Migrationskrisen og den britiske exit-proces vil fylde debatten.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal torsdag morgen mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk for at aftale modellen og køreplanen for en dansk særaftale om Europol. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Der er et helt minefelt af sprængfarlige emner på dagsordenen, når EU's stats- og regeringschefer torsdag samles til topmøde i Bruxelles.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har en anden særlig opgave under topmødet.

Først skal han torsdag morgen mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk for at aftale modellen og køreplanen for en dansk særaftale om Europol.

På selve topmødet vil Løkke senere på dagen bede de andre ledere om at hjælpe med at få aftalen på plads og godkendt i EU's ministerråd.

Desuden skal han mødes med Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, for at sikre en hurtig høringsproces i parlamentet.

Særaftalen skal nemlig være endeligt vedtaget inden 1. maj, hvor politisamarbejdet skifter karakter til et overstatsligt samarbejde, og hvor Danmark ryger helt ud af Europol uden en ny aftale.

Men selv uden overarbejde har Løkke og de øvrige stats- og regeringschefer en travl dag på topmødet.

- Det er som at træde ind i et minefelt. Der er så mange emner på dagsordenen, der stadig kan lande forkert, siger en højtstående EU-embedsmand.

EU-toppen vil bekræfte sin opbakning til migrationsaftalen med Tyrkiet. Den har bremset langt det meste af migrationsstrømmen via den tyrkiske kyst til de græske øer.

Til gengæld er strømmen af migranter via Libyen til Italien taget til.

Indtil nu er der ankommet omkring 175.000 migranter til Italien i år. Det er en stigning på 20 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Her ventes EU-lederne at ønske mere støtte til den libyske kystvagt, så flere migranter bliver stoppet, før de begiver sig ud på den farlige tur over Middelhavet.

Over 4200 mennesker har foreløbig mistet livet i år i forsøget på at nå Italien.

EU vil også arbejde videre med planer om frivillig hjemsendelse af migranter fra Libyen. Mindst 750.000 migranter menes i øjeblikket at være kommet til Libyen for at forsøge at komme videre til Europa.

Samtidig kæmper EU-landene stadig med sig selv om, hvordan man skal vise ansvar og solidaritet i flygtninge- og migrationskrisen, hvor fordeling af EU's kvoteflygtninge er den helt store splitter.

- Det er stadig et åbent sår. Det skal vi have helet, siger en højtstående EU-embedsmand.

Sidst på dagen rejser den britiske premierminister, Theresa May, hjem.

Herefter går lederne af de 27 andre EU-lande til middag for at diskutere processen for den britiske exit fra EU, når briterne ventes at sætte den i gang til marts.

Planen er, at EU-lederne sætter rammen for de kommende forhandlinger, hvorefter EU-Kommissionens forhandler, Michel Barnier, skal lede dem.

- Vi vil sende den besked, at de 27 står sammen og vil blive ved med at stå sammen, siger en EU-embedsmand før topmødet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politi finder bil væltet på motorvej...
bt.dk
Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Mand trak kniv i supermarked: Kan du...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx