Af Ritzau - 26/10-16 11:01

EU-institutioner påtager sig skyld for Ceta-fadæseEU-institutioner påtager sig skyld for Ceta-fadæse

Alle tre EU-institutioner påtager sig en del af ansvaret for, at der ikke blev nået Ceta-aftale på topmøde.

storybild

- Vi har ikke gjort nok for at oplyse de europæiske borgere om fordelene ved frihandelsaftaler, siger Manfred Weber, der er formand for EPP-gruppen i EU-Parlamentet. (Billede: Scanpix/Jacques Demarthon)

Alle dele af EU bærer en del af ansvaret for, at der endnu ikke er enighed om handelsaftalen med Canada, Ceta.

Deadline for at opnå enighed om aftalen blev sat til fredag i sidste uge, hvor et todage langt topmøde mellem EU's regeringsledere havde sin afslutning.

Men det belgiske regionale parlament Vallonien blokerer fortsat for aftalen.

Og det er både EU-Rådet, EU-Kommissionen og EU-Parlamentets skyld, erkender de tre institutioners ledere på et møde i Strasbourg, hvor resultaterne af topmødet bliver diskuteret.

- Vi er nødt til at blive bedre til at vise, at vi er meget seriøse omkring beskyttelse af vores europæiske forbrugere, arbejdstagere og virksomheder, siger Donald Tusk, der er præsident for EU-Rådet, der består af EU's 28 regeringsledere.

- Jeg stoler på, at vores finans- og handelsministre er i stand til at få os ud af denne hårdknude, siger han.

- Hvis Ceta-aftalen falder på gulvet, vil EU ikke være i stand til at forhandle flere frihandelsaftaler i fremtiden.

Formanden for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker understreger, at EU har brug for en bedre udstyret værktøjskasse, når det kommer til at forhandle disse store frihandelsaftaler på plads.

- Jeg insisterer på, at vi må forbedre vores handelsinstrumenter. Vi er nødt til optimere vores værktøjskasse, hvis vi skal forhandle frihandelsaftaler af høj kvalitet i fremtiden, siger han.

Parlamentet, der består af folkevalgte politikere, erkender, at de ikke har gjort nok for at oplyse om, at frihandelsaftaler er en fordel og ikke en ulempe for den europæiske befolkning.

Det mener Manfred Weber, der er formand for EPP-gruppen, der er det største parti i parlamentet.

- Vi har så mange unge europæere uden et job. Vi har brug for vækst for at skabe flere job. Vi får vækst ved at handle mere, siger han.

Handelsaftalen med Canada skal efter planen underskrives torsdag. Der forhandles fortsat intensivt med Vallonien for at få dem til at støtte op om aftalen i sidste øjeblik.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx