Af Ritzau - 04/04-17 02:53; Opdateret: 04/04-17 04:26

Trump smækker kassen i for familiefremmende FN-agenturTrump smækker kassen i for familiefremmende FN-agentur

FN-agenturet UNFPA er for involveret i arbejdet med abort, mener USA, der nu smækker kassen i.

storybild

I januar genindførte præsident Donald Trump den såkaldte Mexico City-politik. Den tilbageholder amerikanske midler til internationale organisationer, der udfører eller uddeler information om abort. ARKIV. (Billede: Reuters/Kevin Lamarque)

Det amerikanske udenrigsministerium siger mandag aften lokal tid, at det skærer støtten til FN's Befolkningsfond UNFPA.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Agenturet støtter og arbejder for at fremme blandt andet familieplanlægning og kvinder og børns sundhed i mere end 150 lande.

Sidste år støttede USA UNFPA med næsten 76 millioner dollar. Det skriver agenturet på sin hjemmeside.

I et brev til formanden for Senatets udenrigskomité, Bob Corker, skriver udenrigsministeriet, at kassen bliver smækket i, fordi UNFPA "støtter eller deltager i styringen af et projekt, der fremtvinger abort eller ufrivillig sterilisering."

I januar genindførte præsident Donald Trump den såkaldte Mexico City-politik. Den tilbageholder amerikanske midler til internationale organisationer, der udfører eller uddeler information om abort.

Trump udvidede i januar loven, så den nu inkluderer alle former for global sundhedshjælp. Det sikrer, at mindst en halv milliard dollar bliver i USA.

Da loven er meget løst formuleret, har både demokrater og republikanere imidlertid bedt om klarhed i forhold til, hvad loven dækker.

Det er første gang, at Donald Trump skærer i midlerne til FN, som han ofte har kritiseret. USA er den største donor i verdensorganisationen.

UNFPA skriver i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at beslutningen er truffet på "en fejlagtig påstand" om, at agenturet støtter tvangsabort eller ufrivillig sterilisering i Kina.

- Det er UNFPA's mission at sikre, at enhver graviditet er ønsket, enhver fødsel er sikker og at enhver ung persons potentiale bliver udfyldt, står der i pressemeddelelsen.

- USA er en af vores grundlæggere. Den støtte, vi har fået fra regeringen og det amerikanske folk i løbet af årene, har reddet titusinder af mødre fra død og handicap, skriver UNFPA.

Donald Trump foreslog i marts at skære 28 procent af støtten til diplomati og udenlandsk bistand.

FN-agenturer som UNFPA bliver frivilligt støttet af regeringer verden over.

Danmark støttede i 2015 agenturet med 46.579.670 millioner dollar (cirka 325 millioner kroner). Det fremgår af UNFPA's hjemmeside.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

70-årige Erik raser over grådige...
bt.dk
Michael står frem: Jeg sov i Madsens...
bt.dk
Bollywoods første kvindelige...
bt.dk
Absurd målfest i Brøndby: BT uddeler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx