Af Cordelia Weber - 09/07-17 08:33; Opdateret: 09/07-17 08:44

Uhyggeligt: Mirakuløs kræftbehandling viser sig at have voldsomme bivirkningerUhyggeligt: Mirakuløs kræftbehandling viser sig at have voldsomme bivirkninger

Immunterapi er blevet udråbt som et mirakel indenfor kræftbehandling og et af de største gennembrud i kampen mod kræft overhovedet.

storybild

En 3D-gengivelse af en kræftcelle, der angribes af kroppens eget immunforsvar.

Behandlingen virker ved at få kroppens eget immunforsvar til at angribe kræftcellerne og har kunnet helbrede kræftpatienter, som lægerne før havde opgivet at gøre raske.

Men i takt med at behandlingen vinder frem, er der begyndt at dukke flere og flere rapporter op om alvorlige bivirkninger.

Immunterapiens skyggeside

I Norge er antallet af indberetninger om alvorlige bivirkninger på grund af medicin, der virker på immunsystemet, steget med 42 procent på fem år, skriver VG.no.

»Immunterapi fungerer definitivt ikke så godt, som det fremstilles. Medierne har skrevet om glanseksemplerne, og ikke dem det går galt med. Det er en skæv fremstilling, siger fagdirektør i den norske Lægemiddelstyrelse, Steinar Madsen, til VG.

Fra 2011 til 2016 er antallet af alvorlige bivirkningsindberetninger steget fra 291 til 415, mens antal dødsfald per år er steget fra 46 til 52.

Kristin Svanqvist, der arbejder i den norske Lægemiddelstyrelse, fortæller også, at immunterapi langt fra virker hos alle kræftpatienter.

»Immunterapi er ikke vidundermedicin, så det er klart, vi har set tilfælde, hvor det går galt«, siger hun.

Kroppen går til angreb på sig selv

Den norske kræftspecialist Arne Stenrud Berg udtaler til VG, at han har haft patienter, der er blevet dårlige, efter de er kommet i behandling med immunterapi.

»Hos enkelte patienter ser man en meget alvorlig og hurtig forværring, efter de er kommet i behandling med immunterapi. Vi kan ikke udelukke, at en lille gruppe har en negativ effekt af behandlingen, og vi må identificere, hvilken biologi som ligger til grund for det«, siger Arne Stenrud Berg til VG.no.

Også i USA har der været en række rapporter om alvorlige og ukendte bivirkninger efter immunterapi.

Avisen New York Times beretter, at amerikanske studier har vist, at bestemte typer af immunterapi giver alvorlige bivirkninger hos hver femte patient og hos halvdelen af alle patienter, hvis de kombineres med andre immunterapibehandlinger.

Et andet studie fandt ifølge avisen, at 30 procent af patienter i behandling med immunterapi fik uventede bivirkninger, og at det for en fjerdedels vedkommende var alvorligt, livstruende og/eller krævede, at patienten blev indlagt på hospitalet.

Ifølge New York Times kan der opstå sjældne bivirkninger, fordi immunsystemet, der påvirkes til at angribe kræften, også kan begynde at angribe kroppens raske organer som leveren, lungerne, nyrerne og i sjældne tilfælde hjertet.

Helbredt for kræft, døde efter en forkølelse

»Vi leger med ilden,« udtaler Dr. John Timmerman, en kræftlæge og immunterapiforsker ved the University of California, Los Angeles til New York Times.

Han har selv mistet to patienter på grund af bivirkninger ved behandlingen. En kvinde, som immunterapi havde helbredt for kræft, men som få uger senere blev forkølet, fik influenzalignende symptomer og døde på skadestuen på grund af det Dr. John Timmerman beskrev som et 'masseoprør. Et opgør' fra hendes immunsystem.

»Vi har hørt om immunterapi som Guds gave, den udvalgte eliksir, kuren for kræft,« siger forskeren til New York Times og fortsætter:

»Vi har ikke hørt ret meget, om de skader behandlingen medfører.«

Også i Danmark er immunterapi blevet beskrevet som et mirakel indenfor kræftbehandling, og man bruger i dag immunterapi til at behandle modermærke-, nyre- og lungekræft. Forskerne håber på, at behandlingen i fremtiden vil kunne bruges til endnu flere kræftformer.

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efterlyst for milliontyveri: Har du...
bt.dk
LIGE NU: Dommedags-scener - kæmpe...
bt.dk
Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Forbud mod afbrænding: Gælder i 8...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx