Af - 05/03-14 20:55

Derfor tager dansk udenrigsminister til brændpunktDerfor tager dansk udenrigsminister til brændpunkt

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, tager torsdag til den uroplagede by, Donetsk, for at gå i dialog med den russisksindede befolkning.

storybild

Ministerpar lagde onsdag turen forbi Uafhængighedspladsen i Kijev, og tager torsdag til det uroplagede Donetsk i Østukraine for at gå i dialog med lokale interesser. (Billede: Polfoto/AP/AP Photo/Zoya Shu)

Torsdag tager den danske udenrigsminister Martin Lidegaard til Donetsk, Ukraines femtestørste by, hvor urolighederne har ulmet i gaderne i den forgangne uge.

Den østukrainske by dannede onsdag rammen om et drama, hvor 200 prorussiske demonstranter indtog en regional admnistrationsbygning, som ukrainsk politi ellers havde smidt dem ud af tidligere samme dag.

FN-udsending truet på Krim af bevæbnede mænd
FN-udsending truet på Krim af bevæbnede mænd

Aktivisterne krævede forbindelsen til styret i Kijev afbrudt.

De to skandinaviske ministres besøg i det diplomatiske brændpunkt skal tolkes som en del af et samlet signal om, at den vestlige verden tager konflikten seriøst, vurderer leder af Center for Militærhistorie.

- På den ene side sender det et signal om, at man tager situationen i regionen alvorligt. Men også, at den russisk-talende del af befolkningen ikke er blevet hørt så meget endnu, vurderer ekspert Niels Bo Poulsen overfor metroxpress.

Kilde: Ukrainske bataljoner er overmandet
Kilde: Ukrainske bataljoner er overmandet

Udenrigsministeren får følgeskab med sin svenske kollega, Carl Bildt. Onsdag var de to i Kijev, hvor de mødtes med den fungerende ukrainske præsident Oleksandr Turtjynov. Desuden besøgte de Uafhængighedspladsen, der har været centrum for den ukrainske omvæltning.

Nu går turen til det ustabile østukraine, og nøglebyen der.

- Det er derfor, det bliver Donetsk, for nogle af de store, rige mænd har hovedsæde der og har indflydelse på, hvad der sker. Det er der, de mest interessante mennesker er, sige Martin Lidegaard til ritzau.

Ukrainsk politi stormer regeringsbygning
Ukrainsk politi stormer regeringsbygning

I dag mødes de europæiske leder i Bruxelles for at drøfte en fælles indsats for Ukraine.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx